Inspiratie

We zitten momenteel midden in het hoofdstuk ‘Kies een architect’ van ons bouwverhaal. Een viertal kennismakingsgesprekken bij Gentse architecten zijn al achter de rug en er moet er nog (minstens) één komen. Ondertussen bereiden we ons al dromend ook al voor op het daarna komende ‘programma- en stijlgesprek’. Om qua stijl een antwoord te kunnen geven hoort daar het doorbladeren van boeken, tijdschriften en het afschuimen van architectuursites bij.

Onze interessantste offline bronnen:

  • ‘Het Belgisch Budget Bouwboek’ (editie 2007) met het exterieur en interieur van woningen, gebouwd in 2006, met net dat iets architecturaal extra voor een netto bouwprijs van 150 000 euro. Ondertussen is ook de nieuwe editie 2009 uit en die zal na ons bezoek aan Batibouw ook onze boekenkast sieren.
  • Modern Interieurdesign‘ (2008) is enkel op interieur gericht, maar daar die volumes je exterieur bepalen niet onbelangrijk om bij stil te staan. De term ‘budget’ komt hier niet voor in de titel en dat merk je ook, maar bij het bouwen van een huis moet je af en toe ook eens dromen.
  • Het driemaandelijks magazine ‘Decors‘ valt reeds de laatste drie jaar in mijn bus en wordt ook uitgebreid gelezen. De laatste weken heeft de collectie er nogmaals aan moeten geloven. Ook hier gaat het voornamelijk over het interieur zonder budgetbeperking.

Hieronder een (zeer beperkte) shortlist qua scans hieruit die al een eerste idee qua onze stijl moeten geven… Als het opvalt dat vooral de kleuren wit, zwart/grijs en een (donker) hout terugkomen, het nogal modern en hier en daar een tikkeltje minimalistisch mag zijn, zijn we geslaagd in ons opzet.
Inspiratie exterieur
Inspiratie interieur
Inspiratie interieur
(Staan er beelden tussen die we niet mogen gebruiken? Laat iets weten, dan halen we ze asap weg.)

Naast de boeken en bouw/interieurtijdschriften volg ik een aantal architectuursites en -blogs. Af en toe springen daar woningen en ‘woonconcepten’ in het oog. De volgende woningen zouden me best wel kunnen krijgen (of omgekeerd).

  • H-house van Tamizo Architects Group, een jong architectenteam uit Polen. Een eenvoudige vorm met in- en uitspringende blokken en met een duidelijke opdeling voor de verschillende doelen van de woning. Dag, nacht, ontspanning, privé, ‘publiek’, open, gesloten…
  • Haus W van Kraus Schönberg Architects.
    Een eenvoudige vorm qua grondplan, verschillende hoogtes in de ruimtes, een stuk verzonken leefruimte, de centrale vide/lichtkolom, etc.

Binnen dit en een tweetal weken onze architect kiezen en dan ervoor zorgen dat hij er iets moois van maakt…

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *