Huis Te Koop

Appartement

Op 1 augustus 2006 verhuisden we van onze koten, die in hetzelfde gebouw aan het Rabot lagen en reeds als één gezamenlijk kot ingedeeld waren, naar ons huidige appartement. Een nieuwbouwblok (2000) met vier appartementen op drie verdiepingen waarvan wij de bovenste betrekken. Het ligt iets verder van Gent centrum dan wat we gepland hadden, maar is nog goed doenbaar met de fiets (3,5km). Het heeft naast de vele voordelen qua ligging, nieuwbouw, indeling etc. echter twee nadelen:

  • Geen tuin/terras/buitenruimte. Hierdoor moet je natuurlijk geen gras afrijden, maar een BBQ zit er ook niet in. Achter het appartement is wel een openbaar groen domein (volkstuintjes en groot grasveld) wat het voor een stuk goed maakt.
  • We zitten vlak onder het dak wat in de zomer niet steeds ideaal is om de temperatuur onder controle te houden. Een (goedkope) mobiele airco lost dit probleem gedeeltelijk op, maar zorgt dan weer voor veel lawaai.

Tel bij deze twee redenen nog de wetenschap dat huren toch voor een stuk verloren geld is en onze zekerheid dat we in of rond Gent willen blijven wonen en je weet waarom we naar een nieuwe thuis op zoek gegaan zijn. 14 februari 2008 was ons eerste huisbezoek.

Zoektocht

Onze verwachtingen oorspronkelijk:

  • Fietsafstand tot Korenmarkt maximaal 5 km
  • Geen/weinig werk aan en toch wat vernieuwd
  • Niet te groot, als starterswoning om pakweg zeven à tien jaar in te wonen
  • Rond de 200 000 euro.

En geloof me, dat is moeilijk. Zeer moeilijk. Al hadden we bij ons tweede huisbezoek, in het (naar ‘t schijnt) hippe Ledeberg, al bijna prijs. Een gebrekkige huizenmarktkennis belette ons echter snel te kopen, al was de prijs/kwaliteit zeker niet slecht. Achteraf gezien zijn we er echter niet rouwig om daar de buitenruimte er echt wel (te) klein was (koertje).

Versoepelende eisen

Vijftien teleurstellende huizen later waren de verwachtingen al wat anders en gingen we eerder richting 300 000 euro met de voorwaarde dat het dan ook groter was en we er twintig jaar, dus met opgroeiende kinderen, in zouden kunnen wonen. Voor een huis zonder instelprijs dat na een eerste zitdag bij een openbare verkoop aan +600 000 euro stond, pasten we logischerwijs. Iets later brachten we wel voor de eerste keer echt een schriftelijk bod uit, maar ook na een verhoging besloten de andere geïnteresseerden er nog eens 5000 euro meer voor veil te hebben. En zo waren er nog een aantal huizen die al verkocht waren nog voor we een tweede bezoek, met de ouders, konden plannen. Na deze ‘nederlagen’ stond de zoektocht naar een ‘huis te koop’ geruime tijd op een laag pitje tot we onze eis qua afstand wat verruimden.

Nieuwbouw

Na een nieuwbouwwoning van een drietal jaar oud gezien te hebben, bleek deze ongeveer even duur te zijn als een huis dat je zelf bouwt, maar waar je volledig zelf de keuzes kan maken. En zo zijn we, na een dertigtal huisbezoeken op elf maanden tijd, dan toch maar bij een leeg stuk grond terecht gekomen…

Veel succes dus aan de kapers op de Gentse immomarkt. Snel zijn is de boodschap, maar ook niet te snel, voor je echt weet wat je wilt. Alleszins dank aan Immoweb.be en Zimmo.be om me te helpen in de zoektocht. (Al kunnen hun sites best wel gebruiksvriendelijker…)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *