Rotterdam.


Deze trip werd vier dagen in een zachte mis-december-periode (10-14 dec.). We hoopten op een opgeluisterde Kerstsfeer, maar werden daarin wat teleurgesteld. Geen kerstmarkten allerhande de moeite om met een bezoek te vereren. Maar daarbuiten beantwoordde Rotterdam wel aan de verwachtingen, zeker ook wat amusement voor een 2,5-jarige betreft.

Te bezoeken

Witte de With Center for Contemporary Art.
De tentoonstelling ‘Bit Rot’ van Douglas Coupland, kunstenaar en schrijver – JPod ligt hier ergens op een stofverzamelende stapel papieren boeken – was zeer de moeite, hoe kan het ook anders als het gaat over digitale data en zeer hedendaags opgevat is. In één van de andere tentoonstellingen die liepen hing ook de cyberattackvisualisatie van Norse aan de muur. Dit museum wordt een must in mijn todolijstje bij elk volgend bezoek aan Rotterdam.

Rotterdam - Witte de With - Douglas Coupland - Bit RotRotterdam - TENT

TENT.
Het museum dat dezelfde ingang en hetzelfde gebouw deelt met het bovenstaande maar zich focust op lokale, meestal in Rotterdam werkende/wonende artiesten. Ook hier hedendaagse kunstinstallaties met onder andere Radiant en Solace van Nicky Assmann.

Villa Zebra.
Kinderen van 3 tot 12? Dan moet je zeker even in het museum/kunstlaboratorium Villa Zebra passeren. Onze dochter is 2,5 en ook voor haar was het gedeelte voor de kleinsten ‘Zelf!’ best al amusant. Overhead projectoren, een spiegelrestaurant, een vormenlabo, blacklight-disco-knutsel-hoek, etc.

Rotterdam - Villa Zebra

Markthal. Wijn, groenten, bakkerij, pitta en zelfs kumpir, restaurants, noten, vlees, vis, … Jammer van de gebouwen er vlak naast die quasi even hoog zijn, maar het blijft een mooie aanwinst en een landmark voor de stad. De appartementen op de bovenste verdieping met een vloerraam met een overzicht van de markthal intrigeren me het meest, maar ook de andere appartementen die je langs de ene kant een zicht op de stad en langs de andere kant een zicht op je eigen etenswarenmagazijn gunnen, matchen best goed met mijn ideaal qua stadswonen.

Miniworld Rotterdam.
Ofte ‘Rotterdammetje’. Reuzegrote indoor miniatuurversie van Rotterdam met rijdende treinen, auto’s, een dansende menigte in de Ahoy, de bruggen en belangrijkste gebouwen, de haven, etc. waar één dag welgeteld 24 minuten duurt.

Rotterdam - MiniWorld

Euromast.
Langzaam draaiend van 112 tot 185 meter hoogte stijgen met een 360°-view van Rotterdam.

Restaurant

Fenix Food Factory.
Food hall met eetstanden binnen en enkele food trucks buiten. Net over de voetgangersbrug bij Hotel New York. Afhankelijk van het moment kan je een aperitief- of maaltijdplank kopen waarmee je langs een groot aantal van de kraampjes kan langsgaan om de tasting van de dag op te halen en dan tapagewijs op je favoriete plaats in de hal op te smikkelen. Kazen, charcuterie, een Marrokaans soepje, broden, cider, bieren, pizza, koffie, … De max!

Sugo.
Steeds een tiental soorten typische en originelere pizza’s klaar om per stuk besteld te worden. Vlakbij de Bijenkorf en de Lijnbaan-winkelstraatkern van Rotterdam en dus ideaal voor een snelle en lekkere hap tijdens een namiddagje shoppen.

Hotel New York.
Een zo’n 400 plaatsen tellend restaurant in het hotel. Kindvriendelijk zowel in de ontvangst als qua keuze in kindergerechten op de kaart. De keuken heeft biedt een ruime keuze aan, zowel met kleine gerechten als om een uitgebreid menu samen te stellen. Absolute aanrader voor moeilijke kiezers, of voor wie steeds nieuwsgierig is naar alles op de kaart, is de ‘proeverij van voorgerechten’, als voorgerecht.

De Pasta Kantine.
Pasta’s. Wat anders? Lekker, luidruchtig, sfeervol, Italiaans.

Bazar.
Wereldeethuis met een vooral Noord-Afrikaanse inkleding en kaart. Veel lampjes, lekkere muntthee, een stevige kinderschotel en de typische mezze-achtige kost. Het smaakt zoals het moet smaken en zoals het eruitziet op de foto’s van de gerechten. Geen overtuigd fan van deze keuken en ik had dan ook op iets modernere versies van de gerechten gehoopt, maar de sfeer en inkleding maken veel goed. It is what it is.

Rotterdam - Bazar

Nieuw Rotterdams Café.
Leuke sfeer boven. In het café beneden naar waar we door geen tafel meer vrij verbannen werden iets minder om te dineren. Lekker, maar de volgende keer kom ik eerder terug voor een hight tea of lunch met een aantal hapjes.

Ter Marsch & Co.
The place to be voor burgerliefhebbers in Rotterdam, zo lijkt. Met hun speciaal-burgers haalden ze de prijs voor beste hamburger van Nederland in 2015 en deden ze mee aan het wereldkampioenschap. Met deftig vlees (Wagyu o.a.) en een resem lekkere bijvoegselen is dat ongetwijfeld terecht. De Burgeresse bestaat zo bijvoorbeeld uit “Scottish Angus Beef en Japans Wagyu, met lakjus van wintertruffel, jonge sla, augurk, pruimtomaat, Spaanse ui, boerenkaas, panchetta en Ter Marsch saus.”

District A.
Vietnamese street food die er goed uitzag (vlakbij en dus vlak nadat we bij Sugo aten) en blijkbaar nog maar enkele maanden open is. Vooral fan van de Banh Mi, een heel lekker stokbroodje met vulling naar keuze. De andere zaken waren ok, maar konden niet echt overtuigen.

Vervoer

Ter plekke heb je keuze in overvloed: metro, watertaxi (weliswaar prijzig, maar best handig), busboten, trams, … maar te voet is de hele stad ook best beloopbaar.

Om er te geraken is er natuurlijk de trein, maar wij namen simpelweg de auto. Op een kleine twee uur ben je er vanuit Gent. P+R’s, gratis als je max. 72 uur verblijft en door-openbaar-vervoert naar het stadscentrum, vind je aan de rand van de stad. In de stad reken je best op 20+ euro per dag parkeerkosten, zo ook in de ondergrondse Holiday Inn Express-parking.

Verblijf

Holiday Inn Express Rotterdam – Centraal Station
Een goede ligging, een standaard HIE Express-ontbijt met de typische Nederlandse extra’s (vruchtenhagel e.d.) en de typische kamerinrichting. Niets wat me zal bijblijven, maar dus wel gewoon hetgeen wat je van een hotel uit de Holiday Inn Express-keten mag verwachten.

In 2008 spendeerden we ook een nacht + dag in Rotterdam. Toen voornamelijk in het Stroom-hotel en niet ver daarbuiten.

Conclusie

Rotterdam kan peuters zeker enkele dagen amuseren, heeft een stevig shoppingdistrict, een ruim aanbod qua musea met hedendaagse kunst, een resem (kindvriendelijke) restaurants en een pak hippe hotspots. Het altijd aanwezige water en de moderne architectuur zorgen voor het grootstadgevoel en… het is vlakbij. Wat heb je nog meer nodig voor een geslaagde stedentrip? Alleen het goede weer, daar moet je het geluk voor hebben dat wij niet hadden.

Rotterdam - Holiday Inn ExpressDat we met de dochter op stap waren, is trouwens niet te ontkennen door de foto’s. De gsm-camera vergeet foto’s te nemen van de stad en omgeving, maar focust steeds op die kleine pagadder als die erbij is. Gelukkig gaat ze wel eens graag mee op hotel/op restaurant.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *