De Provence. En onderweg.

Zo’n 2500 km met z’n drietjes. AirBNB & IHG-hotels. Steden, dorpen en rust. Zwembaden, schaduw en zon. Restaurants en picknickplaatsen. Zondag 19 juli tot en met zaterdag 1 augustus.

Blois

Holiday Inn Garden Court – Op wandelafstand van het centrum met La Maison de la Magie waar elk half uur enkele mechanische draken uit komen breken, het kasteel en wat leuke, smalle, centrumstraten die regelmatig een stevig hoogteverschil bedwingen. En uiteraard de brede Loire die erdoor stroomt.

Les Catalpas – Crêperie met een uitgebreide keuze aan hartige (en zoete) pannenkoeken. Stevig.

Frankrijk 2015

Domaine Chaumont – Een groot domein in de buurt met een Loire-kasteel, een internationaal Tuinenfestival (waar je heel wat inspiratie kan opdoen bij de tig tuinen in evenveel verschillende stijlen), en een aantal installaties van hedendaagse kunst. De moeite!
We namen een menu bij het hotel/restaurant er vlakbij en dat bleek een redelijk goede keuze, op de talrijke wespen na.

Frankrijk 2015

Clermont-Ferrand

Leuke stad met parken (Jardin Lecoq om te picknicken en met speelpleintjes) en pleinen (Jaude, maar vooral place de la Victoire) waar regelmatig wat te beleven valt, en een kathedraal in zwarte lavasteen.

Café Pascal – neem de cocktails van het huis! En bij voorkeur die met passievrucht. Heerlijk!

Holiday Inn – Probeer in een standaardkamer geen kinderbedje bij te zetten of weet dat je je bewegingsvrijheid extreem beperkt. We hadden dan ook geöpteerd voor twee communicerende kamers en dat gaf uiteraard heel wat meer plaats.

We misten (te warm en onze tweejarige zou er waarschijnlijk nog niet zoveel aan hebben) het Labyrinthe des Volcans, een zomers spektakel waar een maïsveld omgetoverd wordt tot een doolhof waar je zo’n anderhalf uur voor nodig hebt om uit te ontsnappen, op enkele kilometers buiten Clermont-Ferrand.

Auvergne & Puy de Dome

Le Picrocole in Royat

Frankrijk 2015

Panoramique des Drômes
Met de trein naar boven, wandelingen rond de top met verzichten over misschien wel het mooiste stuk Frankrijk, met z’n glooiende vulkaanheuvels. Parapenters aan de lopende band.

Frankrijk 2015

Caromb

AirBNB “Il était une fois en Provence” – topkeuze met zeer veel ruimte, privézwembad, terras, AGA-oven om mee te experimenteren qua koken, badkamer met schitterend en ruim, vrijstaand wit bad en een ruime regendouche, airco in één van de twee kamers, … Zeer vriendelijke gastvrouw die zelf ook in het huis verblijft.
Enige nadeel: tweede kamer zonder airco en aan de straatkant wat al van vroeg voor wat straatlawaai kan zorgen en op zeer warme dagen wel wat vervelend kan zijn.

Frankrijk 2015

Qua ligging: midden in het centrum van Caromb waardoor je op nog geen 100 meter een bakker, een slager, een groentenwinkel en een gewone winkel hebt.

Café le Casino – Café/bar/restaurant naast de deur met een zeer betaalbare menukaart (maar we hebben al veel lekkerder gegeten ;)). Jammer dat het andere restaurantje wat verder in de straat gesloten was toen we er wilden gaan eten.

Chateauneuf-du-pape

Veel en veel druivenvelden (surprise surprise). At random binnengestapt bij Domaine Durieu, een weinig geproefd en een flesje Chateauneuf-du-Pape 2012 meegenomen en diezelfde avond ontkurkt en laten smaken. We houden niet zo van het principe een fles nog x jaar in de kelder te laten liggen.

Frankrijk 2015

Orange

Les Amis – Gezellig restaurantje op een gezellig pleintje met een gezellig driegangenmenuutje.
Verder een gezellig stadje, maar niet zo veel te beleven.

Fontaine de Vaucluse

Le Verdelet – Zeer zoute moules-frites. Heel toeristisch natuurlijk, maar hopelijk zijn er wel betere eetopties in de buurt.
Verder natuurlijk heel mooi, en heel koud water.

Frankrijk 2015

Frankrijk 2015

Mont Ventoux

Omhoog gereden met de auto, langsheen een aantal fietsers die eenmaal boven trots poseren.

Crillon Le Brave

Magnifiek dorpje, omgeven door velden en voornamelijk ingenomen door een veelsterrenhotel. Heerlijk rustig om van Caromb tot hier te lopen, even af te zien op de stevige hellingen en/of trappen en dan rustig door de velden weer terug te lopen.

Grenoble

De bolletjeslift (Téléphérique Grenoble Bastille) – Jammergenoeg al donker toen we er waren (en al veel te laat voor de dochter), maar we hadden het beloofd en we gingen dus voor het retourtje bolletjeslift. In het donker eerlijkgezegd niet zoveel aan te beleven. Het is een grote stad, maar geen grootstad waar je versteld kunt staan van de lichtjes rondomrond. Overdag zeker meer de moeite!

La Fondue
We namen de Imperial met een bord vol charcuterie, een kom vol dampende kaas en een mand vol brood dat aan het wachten was om geprikt en gedopt te worden. Laat nog wat liggen op je bord en hou wat over van het brood zodat je nog wat plaats over houdt voor de chocoladefondue met een bord vol fruit en zoetigheid.

Holiday Inn Express – 20km van Grenoble zelf, maar via een stukje niet-péage-autoroute gaat dat wel vlot. Zwembad niet uitgeprobeerd wegens de stevige bewolking tussen de Alpen in (al gaf het weerbericht continu een stralende zon en 5° meer dan wat het eigenlijk was.) Verder een gewone, basic HIE.

Dijon

Le Petit Roi de la Lune – Heerlijke gefrituurde camembert! En perfecte desserts. En lekkere hoofdgerechten. En in een gezellig restaurantstraatje. Njam!

Tran Express – In het shopping center een veelbezochte afhaalchinees-traiteur met ook ter-plekke-tafels en -stoelen. Lekker, maar niet wow.

Holiday Inn – Vernieuwd. Moderne kamers. Leuke, kleine wellness met stoombad, belevenisdouche en sauna (al is een sauna aan 60° wel wat magertjes). Mini-parcour en speelruimte in een apart kamertje voor de kleinsten. Zwembad mocht iets verwarmder zijn en jammer van de ligging tussen het hotel en een ander gebouw waardoor er quasi nooit zon op valt. Tram voor de deur recht Dijon centrum in (€ 1,20 pp, kaartje om ritten op te zetten is 30 cent extra.)

Dijon zelf beviel me als stad ook een pak beter dan verwacht. Groot, mooi, vanalles te beleven en goed weer! De wandeling aangeduid met de uiltjes was een aangename ontdekkingstocht.

Frankrijk 2015

Conclusie

Een reis naar het Zuiden van Frankrijk was alweer 20 jaar geleden. Enkele steden aandoen op de weg ernaartoe en op de terugweg, we deden er telkens 3 dagen over, was voor ons zeker een meerwaarde, maar ook die zeven dagen leven als God in Frankrijk in een heerlijke AirBNB hadden nog langer mogen duren. Zwembad, boek, wijntje en heerlijk verse geitekaas.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *