Barcelona. Wat een weer(zien).

De vierde keer Barcelona op vijf jaar (telkens voor Offf). Deze keer had ik negen nachten ter plekke, dus ideaal om wat nieuwigheden qua restaurants uit te proberen en wat de toerist uit te hangen.
Dit is dus een geüpdatet overzicht van mijn Aanraders in Barcelona uit 2012. Enkele nieuwe probeersels (die al dan niet al jarenlang op mijn todo-list stonden voor de volgende stedentrip) en de oude getrouwe, waar ik ondertussen al meer geweest ben dan in enkele van mijn favoriete Gentse restaurants.

To Eat

Tapas24 – Een nieuwkomer in mijn lijst, met stip op één. Geen reservaties, aanschuiven om binnen te geraken dus, maar dat ging behoorlijk vlot. Binnen ziet het er een pitabar uit, maar één met een foodiesfeer. Hoop/vraag om een kruk aan de toog en sla de gejaagdheid van het hele gebeuren gade vanop de eerste rij. Ik genoot er twee keer deze trip en at, telkens voor zo’n 40 euro per persoon, een mix van typische en alternatievere tapas in een modern kleedje.
Van hun geroemde dessert Xocolata amb Oli i Sal was ik niet echt fan, maar… de Bikini Comerç24! McFoie Burger! Bombes de la Barceloneta! De ruime keuze tapas del dia!
Ohja, de eigenaar en bezieler is Carles Abellan, een oudgediende van elBulli, met als eigen Michelin-ster-restuarant Commerç, 24, ook in Barcelona.

Bar Canete – Blijft superleuk aan de bar, met zicht op de keuken. En foute keuzes bestaan niet. (Zie ook 2012.)

Luzia – Geen ontbijt in je hotel?Gelukzak! Kom hier genieten van de Yogourt Leche Cereal, de Blinis Salmon of de Pincho de tortilla. Kies er twee en je hebt een stevig ontbijt. Of kies er één en loop erna nog even langs het nabije Chök, the chocolate kitchen voor één van hun dertig verschillende donut-smaken.

El Nou De Granados – Spaanse tapas al dan niet internationaal beïnvloed. We stapten hier op goed geluk binnen op onze eerste avond en voelden ons direct in Barcelona. Aanrader voor echt goeie tapas aan echt goeie prijzen!
(En in het juiste gezelschap ga je ook achteraf in de bar Espit Chupitos om de hoek nog een aangename tijd tegemoet.)

Espai SucréMenu Degustacion 1 plus een extra cheesecake-gang voor mij & Menu Grande 5 Postres voor mijn eega. Aangepaste wijnen. Het was minder impressionant als vorige keer, maar nog steeds heel lekker.
Vooral de squid rice with saffron custard and passion fruit was finger licking good! Geniet van het zicht!

Elche – Noodle Paëlla, kip en/of seafood paëlla, rich man’s paëlla (zonder beentjes/schelpen/…), zwarte rijst, … Keuze in overvloed, maar één ding staat vast: het wordt paëlla. En Sangria!
En het was zeker een lekkere paëlla, maar vooral het uitzicht (aangekleed als echt deftig restaurant) legde de lat net iets te hoog om het volledig waar te maken.

El Japonés – Heropend op een totaal andere locatie dan in 2012, met een ander concept, maar uiteraard nog steeds Japans. Edamame, tempura, futomaki, california rolls, daifuku. Njam.

Udon Arenas – De Yaki Udon kan de vergelijking met de échte niet aan, maar als je net een paar weken terug bent van Tokio en je ziet een Udon-fastfood-keten in een stad, dan wil je die natuurlijk proberen.

Sabores – Paëlla! Op de Rambla del Poblenou! Vlakbij de Offf-conferentielocatie DHUB en dus ideaal voor de lunch. Jaarlijkse ‘yes, in Barcelona’-guilty pleasure.

Galeria Cosmo – Nog zo’n jaarlijks verplicht nummertje om in dit gezellig etablissement met steeds wisselende artistieke uitspattingen aan de muur en latte sippende hipsters een uurtje te komen doorbrengen. Ontbijt / kleine lunch / vieruurtje / aperitief, het maakt niet uit. Pan tostado tomate, jamon serrano, munch serrano-humus, … Alleen die Cosmo latte valt altijd wat saai tegen.

Bestial – Ravioli – tomatenbrood – kaastaart – mojito – zalig terras. Qua eten niet impressionant. De anderen van de Grupo Tragaluz-keten die ik reeds bezocht (Agua, El Japones, Luzia) scoren daar beter in. (Of ik kwam gewoon te laat en/of koos niet goed.)

L’atelier de Blai – In het gezellig straatje Carrer de Blai met, jammergenoeg, echt koude pintxos op de toog.

El Rosal de la Taverna – Geen lekkere croqueta jamon, geen lekkere bomba de la barceloneta, heel veel wind.

To Drink

Can Paixano – Only in Barcelona. Rosat. Glas. Of fles? Tapas. Of hamburger? Vettig. Must!

Espit Chupitos – Shotjes. Een ongelofelijk aantal. En best verslavend om ofwel random een nietsonthullende naam vanop de kaart te bestellen, of de barman je te laten leiden qua smaak/sterkte/show. Vuur!

– Farggi Barceloneta Beach – Sangria & Nachos op terras aan de zee in een heerlijk zonnetje.

Bosque del Fades, van het Museo de Cera de Barcelona – Een in een magisch woud verhuld café met overpriced cocktails en smaakloze tapas. Top qua sfeercreatie door de inrichting, maar verder…

El Tio Che – Horxata op de Rambla del Poblenou. Heerlijk verfrissend.

To do

Telefèric de Montjuïc – Awel ja, leuke wandeling naar boven, en een leuke kabelbaan naar beneden.

Rituels d’Orient – Hammam, scrub, wrap en massage. Deugddoende relaxatie.

– Toevallig langs Casa Batllo van Gaudi lopen en het eigenlijk mooier vinden dan het gekendere Casa Milla.

– Een kaartje (‘Flavours of the neighbourhood’) van het hotel Indigo vernoemde de Mercat de la Libertat als de Boqueria zonder het volk. Maar er is volgens mij ook een reden waarom het volk weg blijft. Weinig te zien.

– Strand. En zee, en zon. Het was een van de mooiste Barcelonabezoeken qua weer, en dan pak je dat er natuurlijk graag bij.

To Shop

Galeria Artevistas, El Ganso, La Comercial en Vinçon konden weer rekenen op een bezoek. (Meer…) Bij Skunkfunk vonden we ook nog wat.

To Stay

Indigo Barcelona Plaza Catalunya – Een groot klein zwembad en veel zonnebaadruimte met zachte zetels en hemelbedden, ruime kamer en typische Indigo-moderne inrichting. Het ontbijt heeft wat speciallekes, maar mist vlotheid en wat basics. Supertrage liften.

Crowne Plaza Fira Center – Neem geen ontbijt, maar neem de lounge erbij als je plant regelmatig in de buurt van het hotel te zijn. Het is de meerprijs meer dan waard door het aangeboden ontbijt, de lekkere tapas, de Gin Tonics en champagne.
Als je een upgrade naar een suite krijgt, zal je ook kunnen genieten van een zee van ruimte in de bureau- en livingruimte, de badkamer, doucheruimte en de slaapkamer. En het terras. Heerlijk.
En plan je buiten te gaan lopen, aan de receptie staan handdoekjes, flesjes water en wat appels. Ideaal!

Silken Diagonal – Hét vlakbij-Offf-hotel dat er best wel mag zijn. Neem, of hoop, op een kamer met ‘uitstulping’ voor het net iets meer plaats. (Of op een corner room/suite die er ook wel heel deftig uit zag.)

Holiday Inn Express City22 – De typische Holiday Inn Express. Wat afgelegen, al is de metro nog altijd redelijk dichtbij, en de zee is ook niet al te ver. Ook het ontbijt is idem aan de meeste HIE’s, maar had hier precies nog een extra laag tristesse over zich hangen. (Waar andere HIE’s er wel in slagen dat net dat tikkeltje extra te geven.) Tijd voor een make-over!

Novotel Barcelona City – Steeds zeer vriendelijk en proberen zo goed mogelijk te behagen. Mooi dakterras. De twee hammams zijn tegenwoordig te reserveren en dus niet zomaar altijd toegankelijk, maar dat komt uiteraard de me-time ten goede. Fan!

Conclusie

Moet er nog een conclusie gemaakt worden? Barcelona is en blijft één van mijn topbestemmingen om enkele dagen door te brengen. Steeds superlekker eten, meestal een lekker weertje, zee of zwembad steeds nabij, veel plaatsen om te ontdekken zowel toeristisch als minder toeristisch en ook steeds aangenaam gezelschap. :)
Tot binnenkort, BCN!

Update september 2015

Deze keer voor DrupalCon.
– Verblijf: Tryp Condal Mar: Best ok hotel als je op dit uiteinde van BCN moet zijn.
– Fundacio Joan Miro: Zeker de moeite!
– Piscines Picornell: 50m buitenzwembad en dito binnenzwembad.
– Funicular & Teleferic de Montjuïc.
– Txirimiri: Pintxos.
– L’Ovella Negra. Bar met 5 liter-pitchers voor bier, maar ook sangria.

Update juni 2016

Sonar bracht me opnieuw naar Barcelona in juni 2016. 6e keer op 6 jaar.
– Sonar: voor de beperkte meerprijs, ga voor VIP en vermijd het aanschuiven.
Bar Ramon: veel lokale bezoekers. Traditionele tapas in een dorpscafé. Niet zo hoogstaand, maar de sfeer en de kwantiteit maakt dat meer dan goed. (Reserveren is veiliger, zeker in’t weekend. En ze spreken alleen Spaans/Catalaans.)
– Zurito: Vlakbij Can Paixano, voor sangria en tapas met een iets modernere toets.
– Udon: één van vorige keren ging ik voor de udon zelf, maar de tempura en andere gerechten zijn meer de moeite waard.
Spaciomm: het water circuit van Hotel Omm is klein, maar best rustgevend en verkwikkend.

Comments: 1

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *