Glasgow. Korte, Schotse citytrip.

Gezellig claustrofobische mini-metro (3e oudste ter wereld), een hoop gratis musea waar niet echt veel te zien is, een aantal restaurants die zeker een bezoek waard zijn, verschillende shoppingstraten, cocktailbars en aangename uitgaansplekken, alle hotelketens zijn aanwezig, georganiseerde, grootse en deftige graffiti, live band bars, vooral veel bussen, verkeerskegels op standbeelden, veel standbeelden, een ongezonde focus op verkregen awards voor van alles en nog wat, oude historische gebouwen, verouderde niet-historische gebouwen, ook enkele (ver)nieuw(d)e gebouwen. En een meestal onverstaanbaar dialect.

Glasgow beleven is zeker eens de moeite, maar weet, voor je het boekt, dat er eigenlijk bitter weinig te zien is. Nu, om een citytrip van anderhalve dag (vrijdagmiddag tot zondagochtend) te vullen heb je/hadden wij ook niet veel nodig.

To eat

Ox and Finch. Superlekkere gerechten om te delen. Een drietal per persoon plus dessert is perfect. De summer truffle polenta was hemels (al is de overheersende truffelsmaak misschien niet voor iedereen een topper), de eend in de curry gleed van het been, de mozarella smolt weg op de tong, de inktvis, garnalen, chorizo en morcilla bleken ook een zeer geslaagde combinatie, … Alleszins eentje om voor terug te komen.
The Ubiquitous Chip restaurant. Zomers verfrissend interieur en hetzelfde kan gezegd over de gerechten die geserveerd worden. Het soepje van maïs met een krabkroket is heerlijk en de eigen, zeer gekruide haggis met een even gekruide puree moet je proeven. En dan zwijg ik nog over de eekhoorntjesbroodgnocchi en de oatmeal ice cream.
The Salon van Blythswood Square Hotel waar je ‘s namiddags tussen de oudere dametjes een lekkere en uitgebreide Afternoon Tea kan gaan consumeren. Boterhammen, scones, kazen, zoetigheden en thee. Njam. Ideaal voor een late lunch. Op de eerste verdieping van het vijfsterrenhotel.
Mother India’s Café. Tapas van Indische gerechten. Pikant as usual. Heel lekkere chicken tikka makhni.

To drink

Tiki Bar & Kitsch Inn, lekkere cocktails, een niet-passende kicker-tafel, en 10 pond waarborg voor een tiki-mug.
Kelvingrove Café, al dan niet in de kelder.
– Ashton Lane rond Hillhead met Brel, Vodka Wodka, …

To see

– Necropolis, het Père Lachaise van Glasgow.
– De Kathedraal die dringend eens gezandstraald mag worden.
– Gallery of Modern Art met the Duke of Wellington en z’n kegelhoofddeksel voor de deur.
– The Lighthouse met tentoonstellingen van o.a. Mackintosh en de toren met de vele trappen.
– Riverside Museum: Scotland’s Museum of Transport and Travel. Een ontwerp van Zaha Hadid (één van haar mindere imho). Het European museum of the year 2013 (geen idee waarom). Ideaal als je kickt op verschillende oude trams, auto’s, metrostellen, fietsen, moto’s, …
– Kelvingrove Art Gallery and Museum. Waar alles er nogal plastiekerig uit ziet.

To shop

The shop of Interest met prints en hebbedingetjes van (beginnende) designers. Zeer betaalbaar.
– Ingram street met o.a. Jigsaw en Cruise om je merken-shoppingbehoeften te verzadigen. Argyle street voor de betaalbaardere shoppingbehoeften (Primark, Next, …). Saint Enoch shopping centre, Buchanan Galleries voor de shoppingbehoeftes tijdens een regenvlaag, …

To stay

Holiday Inn Express Glasgow City Centre Riverside, een hotel vooral interessant wegens z’n slechts 10 000 IHG Reward Points per nacht. (Update: ondertussen zijn dat er 20 000 geworden en dus niet meer de moeite in een stad waar een Indigo (30k) en een Crowne Plaza (ook 20k) te boeken zijn.)

To fly

We vlogen van Brussel via Frankfurt naar Dusseldorf met Lufthansa. Germanwings/Eurowings vloog ons daarop van Dusseldorf tot Glasgow.
Voor de terugvlucht namen we de CityLink-AIR-bus naar Edinburgh Airport vanwaar we met Lufthansa via Frankfurt terug naar Brussel vlogen.

Voor de volgende keer:

– Burger Meats Bun,
– The Hidden Lane Tea Room,
– Lebowskis,
– Crabshakk.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *