Croquetas en Picasso in Madrid

Citytrip zonder verlofdagen. Op vrijdag 25 april na het werk naar de luchthaven en op zondagavond alweer terug. Madrid werd onze b.gift-bestemming met de b.gifts van Brussels Airlines die we voor onszelf gekocht hadden. 89 euro om pakweg 2650 kilometer af te leggen: 3 à 4 cent per kilometer, dat viel best goed mee.

Restaurant

Restaurante Emma Cocina
Super menu met tapas. Moeilijk om te stoppen met bestellen, ookal heb je al meer dan genoeg. Allé dan, de croquetas de Jamón Ibérico nog om het af te leren. Hier kom ik terug.

Emma Cocina

Mercado de San Miguel
Gezellige, overdekte marktplaats om te aperitieven met wat tapas van de verschillende kraampjes.
Emma Cocina is er vlak naast, en ook een mini schoenwinkel met een mini hond die wel wat schrik kan aanjagen bij het binnenkomen.

Taberna Txacoli
Bar. Drukte. Wijn. Pintxos. Eerlijkgezegd niet de ideale plaats om nog even, op een zonnige namiddag, onderweg naar de luchthaven met baggage, te passeren en binnen proberen te geraken. Ook niet de meest hoogstaande keuken en je pintxos komen af en toe nog met een koude vulling uit de microgolf. Wel behoorlijk wat Spaanse ambiance.

Vinos Y Tapas Gonzalez
Winkeltje met enkele tafels. Achteraan nog een ruimte met zitplaatsen. Zeer recht door zee tapas en gerechten. Lekker, maar niet verfijnd. Zeker als je met een groep bent, kan het hier zeker gezellig zijn/worden.

Wellness

Hammam Al Andalus Madrid – Banos Arabes
Warme en warmere baden, koud afkoelbad, stoombad, massages. Ontspannende inrichting in deze badkelders en dat warme water doet zeker deugd. De standaardmassages (ik nam de combinatie traditional en relaxing) van elk een kwartier vond ik anderzijds niet de moeite. Een kwartier is sowieso te kort en het leek behoorlijk bandwerk te zijn.

Plaatsen

Reina Sofia: Museo Nacional – Centro de Arte
20e en 21e eeuw, glazen liften aan de buitenkant van het museum, Picasso (met o.a. zijn meesterwerk Guernica), Dali, Miró, modernisme, kubisme, surrealisme, …

Reina Sofia

Buen Retiro Park
Groot park met een vijver om bootje te varen, terrasjes, straatanimatie en het Palacio de Cristal. Dat laatste is een megalomane serre (metaal en vooral veel glas) waar regelmatig kunsttentoonstellingen van de Reina Sofia plaatsvinden. Toen wij er waren konden we genieten van wat rust in één van de schommelstoelen die er opgesteld waren.

Buen Retiro Park

Palacio de Cristal

CaixaForum
Museum gesponsord door de gelijknamige Spaanse bank. Ook in Barcelona en op andere plaatsen heb je er zo een.
De expositie ‘Pixar. 25 años de animación’ en de fototentoonstelling van een bepaalde fotograaf wiens naam ik me niet meer herinner, waren alleszins leuk om door te lopen.

Templo de Debod
Foto’s laten dit Egyptisch bouwwerk indrukwekkender uitschijnen dan het eigenlijk is.

– Atocha Railway station
Station met een indoor tuin en een schildpaddenvijver.
In 2004 vond (o.a.) in dit station de terroristisch aanslag 11-M plaats.
Atocha Railway Station

Circulo de Bellas Artes
Met de lift naar boven tot op het dakterras en er van zonsondergang genieten met een gin-tonic. Dat was althans de bedoeling. We bleken wel naar boven te kunnen, maar daar was het behoorlijk verlaten. Slecht moment gekozen waarschijnlijk…

– Plaza Mayor
Fat Spiderman op Plaza Mayor is een bizarre attractie.

Verblijf

Indigo Gran Via. Pas geopend hotel in Indigo-stijl (strak, modern, contrastkleuren). Kleine, maar heel lichte kamer. Super om in de namiddag een flesje wijn en wat lekkere ham op de kamer aan te treffen. Het ontbijt is ok, maar niet heel uitgebreid. Bij iets warmer weer, was het zwembad(je) zeker een aangename verkoeling geweest.
Hotel Indigo room

Intercontinental Madrid. Wat saaie en verouderde kamers. Zeer uitgebreid en aan te bevelen ontbijt.

Volgende keer

– Voor de nachtelijke honger nog bij Chocolateria San Ginés binnenspringen is ons niet meer gelukt (wegens geen honger), maar blijkbaar is het wel the place to be voor churros met chocolade.
Ojala, op een kussen in het zand, staat op het resto-lijstje voor volgende keer (al zijn de fusion food-recensies niet zo spectaculair, de sfeer zou wel wat moeten goedmaken.)
– …

Conclusie

Op mijn lijst staan nog een resem adressen voor de volgende keer, maar ik vond het heel moeilijk om er de uitschieters uit te halen en te selecteren. Alles lijkt zo wat middelmatig te zijn. Met Emma Cocina lukte dat bijvoorbeeld wel, maar dat is quasi het enige waar ik echt gelukkig mee was. Qua Spaanse stad is het me dan ook duidelijk: Barcelona wint. Met voorsprong.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *