Tips in München

Donderdagavond 9 oktober heen, zondagnamiddag 12 oktober terug. Vrijdag en zaterdag conferentie. Veel van München heb ik aldus niet gezien. Maar op vrijdagavond 20 februari ging ik nog eens heen, zondagavond 22 februari terug. Zaterdag conferentie. En zo heb ik ondertussen al wat meer van München kunnen zien:

Ontbijt

TrachtenvoglTrachtenvogl
Aanrader. Stevige kaas- en vleesplanken met een keur aan broodjes als ontbijt. Vintage inrichting (zie foto boven) en een vrolijk ontbijt-in-de-living-gevoel. Ein Bergfrühstück bitte!

Kochspielhaus
Een pakje saaier qua inrichting, maar je honger geraakt er alleszins ook gestild bijvoorbeeld met de croque madame, een lap brood met een pakje ham, een stevig stuk brie en een spiegelei.

Andere eetmomenten

Lo Studente
Pizzatent bevolkt door studenten. Zeer budgetvriendelijke en lekkere pizza’s.

Bergwolf
Curryworst in de late uurtjes. Met zitplaats en luidruchtige, alcoholhoudende weekendvierders. Zicht op de roltrap naar het metrostation.
Vergeet de curry, uit het strooipotje op de tafel, niet op de worst te doen. (En die uit Berlijn is sowieso beter.)

Bergwolf

Hey Luigi!
We kwamen relatief laat toe en het was al eerder bar dan restaurant geworden aan het volume van de muziek en de ambiance te horen. Maar de keuken was nog open en zo erg stoorde dat ook niet bij een pasta aan de toog. Best een stevige portie, lekkere pasta. En de barmannen vlakbij om onze glazen gevuld te houden.
De aanraders vind je onder de titel “Shots, min. 2 Stück” al kan je ze ook per één bestellen als de barman net goesting heeft in het tweede. Met namen als “Liquid Cocaïne” (ijsgekoelde espresso met suiker en wodka) en “Nasenbluten” (Wodka, limoensap, grenadine) zit je wel goed.

Hey Luigi!

Pizzesco
Stukken pizza met lekker, focacciaactig deeg om mee te nemen aan 2,50 à 2,90 Euro, voor de kleine honger na je verblijf in het Müller’sches Volksbad en op weg terug naar het Holiday Inn (zie onder voor beiden). Of voor tussendoor. Voor gelijk wanneer eigenlijk. Binnen eten kan ook.

The Victorian House – Sconery and Tea To Go
Veel soorten thee. Wat taart. En scones. Barstoelen met zicht op passerend volk.

Schmalznudel
Of Café Frischhut. Hier koop je de enige echte Schmalznudel die aan de lopende band gefrituurd en besuikerd (indien gewenst) worden. Niet slecht. Niet wow.

Café Jasmin
Geen aanrader. Een beetje te vegetarisch/biologisch ingesteld en dat merk je aan de smaak. Ik ben een fan van vegi/vega/bio maaltijden en ervan overtuigd dat je zo even lekker kan koken, maar hier moeten ze toch nog wat leren. (Of ik bestelde gewoon de verkeerde gerechten.)

Müller’sches Volksbad

Het Müller’sches Volksbad biedt een indoor zwembad, maar vooral een verkwikkend saunalandschap met groots stoombad, drie opeenvolgende sauna’s met stijgende warmteniveaus, een ‘gewone’ Finse sauna, warm- en koud-waterbad, etc.

Enkele tips daar het voor firsttimers, zoals mezelf, niet altijd even duidelijk is als je bij de kassa na betaling van 15 euro enkel een kaart en een wijzende vinger naar een bepaalde deur krijgt.
– Met de kaart kan je door de ingang die zich vlak achter die toegewezen deur bevindt.
– Met diezelfde kaart krijg je een klein kluisje (naast de trap) waar je gsm, portefeuille en andere zaken van waarde kan achterlaten. Uit dat kluisje haal je een sleutel met een nummer en die past op je kast in de kleedkamer boven.
– Kleed je boven om (gemengde kleedkamer, alles wat saunalandschap betreft is ook gemengd en zonder badkledij. Zwembad is uiteraard wel met.)
– Wil je een apart kleed- en rusthokje, vraag (en betaal bij) aan de kassa. 4 euro en zeker bij een gepland verblijf van meerdere uren een pluspunt voor boek en/of slaap.
– Neem een beker of tas mee. Zonder is het moeilijk om van het drinkwater te genieten. (Of breng één euro mee, waarmee je er één kan kopen.)
– Ga je naar het zwembad en wil je terugkeren? Je bent niet opgesloten. Je krijgt de deur naar het saunagedeelte/kleedkamer terug open met de sleutelhanger aan je sleutel.
– Breng slippers mee als je van de sauna’s wil genieten. De vloer in de koudste valt nog mee om blootsvoets te betreden, de tweede leek me draaglijk te zijn tot ik in de richting van de derde stapte, op anderhalve meter van de deur verwijderd werd de vloer daar opeens brandend heet. Ik was snel buiten.
– Komt een stevige, in klinisch wit geklede dame opeens het stoombad binnen? Prijs je gelukkig en strek je handen uit. Smeer je in met honing alsof dat de normaalste zaak van de wereld is en zweet het nadien van je af. (Bij mijn 2e bezoek was ze in het zwart, dus dat wit is geen vaststaand feit. Ik zag ze ook stevig en langdurig met een handdoek wapperen na het water opgieten in de Finse sauna van 95 graden. Respect.)

Museum Brandhorst

Musea

Museum Brandhorst
Het Museum Brandhorst heeft een grote collectie moderne kunst, van schilderijen over fotografie tot multimedia en installaties. Zeker eens de momenteel lopende tentoonstelling checken dus. En toegang op zondag is slechts 1 Duitse Euro!

Museum Villa Stuck
Wat een contrast tussen het moderne gedeelte van het museum en het historische gedeelte met Ridder Franz von Stuck zijn werk, zowel de schilderkunst als de inrichting.
Uit de Common Grounds-tentoonstelling bleef ik vooral stilstaan bij ‘The Constellations’ van Bouchra Khalili en ‘Till the End’ en ‘Al Bazeera’ van Hazem Harb.

Shop

Soda Books
Bij Soda books vind je alles wat je qua magazines maar wenst. In de typische sectoren voor dergelijke magazineshop uiteraard.

Magazin
Designspullen van potloden tot zetels? Qwstion-bags? Magazin!

(Theo) Wormland
Kleren. Op de Marienplatz. In een winkel. Met verdiepingen. Wormland.

To Stay

Ik verbleef in het Holiday Inn Munich City Centre. Niets op aan te merken. Het is de typische Holiday Inn met als extra het overdekt zwembad om ‘s morgens enkele baantjes te trekken.
Voordeel: de metro (S-Bahn) die van aan de luchthaven vertrekt, komt aan in het station dat via een winkelgalerij met het hotel verbonden is. (Ergerlijk: die S8 of S1 lijken verbazend traag te gaan. Het duurt gewoon echt lang (en is ook gewoon ver weg) om in het centrum te geraken, zeker als de S8 nog eens vertraging heeft ook.)

München - view Holiday Inn

Transport

Uber:
We waren met twee en dan was Uber voor al onze verplaatsingen qua prijs net gelijk aan aparte metrotickets. Reken daarbij de snelheidswinst en het voor de deur van hotel/restaurant/conferentie afgehaald worden en de keuze is snel gemaakt. We reden o.a. met een BMW 7, een Jaguar XF, Seat Leon en andere vierwielers.

Lufthansa:
Met München als één van z’n hubs is Lufthansa uiteraard de meest logische keuze om er te geraken, van waar dan ook.

Als je de combinatie maakt tussen weg- en luchtvervoer, en ondertussen is de marathon van München aan de gang en het hele stadscentrum afgesloten waardoor de ringwegen ook quasi dicht zitten, vertrek op tijd of neem toch de metro. Ik weet nu dat het nogal stresserend is om in een Uber te zitten en om pas vijf minuten nadat de boarding begonnen is aan de security aan te komen. (Toch nog gehaald.)

Hans Im Glück

Voor de volgende keer:

Food:
Hans im Glück is een keten met burgers op de kaart en bomen op de tafels. Het zag er wel goed uit, dus volgende keer misschien wel eens uit te proberen.
Chopan (Afghaanse keuken) zat steeds stampvol bij het passeren en de typische Afghaanse keuken zie je niet zo vaak, dus die moet ik eens opzoeken en eventueel uitproberen.
Gast als restaurant/buffet/pizzeria/…
Laden als ontbijt.
Andere:
Aran Fünf HöfeMaria Passagne – Negroni – …

Conclusie

München om in te wonen? Het is de meest Italiaanse der Duitse steden, en dat lijkt me een betere combinatie dan de twee afzonderlijk. Er zijn een aantal hippe buurten waar restaurants, ontbijtplekken, cocktailbars en dergelijke samenclusteren. De start-up-scene lijkt levendig te zijn, en er zijn een aantal conferenties over het creatieve & digitale die zeker de moeite zijn (zoals Push en Toca Me).
München voor een citytrip? Het kan, maar dan zijn er andere opties waar meer te zien is. Behalve als het even onderdompelen in gelijk welke stad tegemoetkomt aan je drang naar escapisme. Dan kan ik München zeker aanraden.
München voor een conferentie? Aangename verblijfstad! See you next year!

PushConf

Aanvullingen op 23/02/2015
Daar ik voor Toca Me weer een weekendje in München kon spenderen, deed ik enkele updates en toevoegingen…
(Magazin – Theo Wormland – Schmalznudel – Soda Magazines – The Victorian House, sconery & tea to go – Museum Villa Stuck – en bevestiging van het Müller’sches Volksbad en Pizzesco)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *