Een lang weekend New York

Een verrassing. De echtgenote dacht in Rome of dergelijke lokale hoofdstad te belanden, maar dat was buiten de waard gerekend. Eenmaal in Brussel-Nationaal-Luchthaven keek ze ineens aan tegen enkele uurtjes langer op het vliegtuig. Die TV-Familie was toch niet de beste lectuurkeuze geweest.

Woensdag 18 tot maandag 23 juni…

To Eat

Pearl & Ash
De betere keuken en op de manier zoals ik ze het liefst heb: tapas-style je niet moeten beperken tot één keuze, maar een aantal gerechten kunnen kiezen. De onderdelen op de menukaart: raw, small, fish, meat, vegetables en sugar. Gerechten eronder: “Sweetbread, sherry, heart of palm, morcilla”, “Poached egg, onion, walnut, kale”, “Potatoes, porcini mayo, chorizo”, “Diver scallop, guanciale, pine nut, lily bulb”, “Strawberry, pistachio, graham cracker”. Een lekker wijntje, een trendy interieur, mooi gedresseerde borden en super qua smaak.

Pearl & Ash Restaurant

Five Leaves Late Breakfast
Five Leaves
Pannenkoeken, blueberries, aardbeien, banaan en een stevige bol ricotta er bovenop. Of een kom granola met datzelfde fruit en meer en yoghurt. Breakfast of champions.
Ga langs, reserveer je tafeltje bij de reservatie-binnenwipper buiten, loop een tourtje rond het park en de actieve sportvelden tot je tafel vrij is, en neem plaats.

Potlikker Brooklyn (Gesloten sinds september 2014)
Gezelligheid troef in Brooklyn, zeker in dit restaurant met pretzels, burgers, gnocci en een karaf met een homemade sangriavariant. Chocoladedessert en een walnotentaartje. En door de vitrine heb je in het schemerdonker een schitterend zicht op de typische vijf met brandtrappen verbonden étages hoge straatoverkant.

Potlikker - resto Brooklyn

Glasserie
Brunch. Geen adresje waar je zomaar even passeert, want het ligt voor een toerist verre van een route naar waar dan ook. Maar de wereldse variëteit in items op het brunchmenu maakt het de omweg zeker waard.

Smorgasburg at Williamsburg Waterfront
Markt met eetstalletjes en heel veel volk, alleszins op de warme middag dat wij er waren. Keuze aan vanalles en nog wat en de perfecte plek om wekelijks met de collega-Williamsburgers de zaterdag op gang te trekken met zicht op de Manhattan skyline. Oh, en neem de East River Ferry er naartoe/van weg.

Volgende keer:
Ashbox Greenpoint, Grimaldi’s, ISA, Momo Sushi Shack, Roberta’s, Alder, Runner & Stone, Antica Pesa, Momofuko Ssam, Spotted Pig, Brushstroke, Max Brenner Chocolate, …

To Do

Celebrate Brooklyn!
In de zomer in New York? Check zeker even wat er op de kalender van het jaarlijkse Celebrate Brooklyn! staat. Een festivalsfeertje dat de Prospect Park Bandshell in Brooklyn inpalmt, dat wil je niet missen. Meestal gratis concerten van (meer dan) startende bands, maar regelmatig ook betalende concerten van internationaal net iets bekendere groepen. We pikten zo het optreden van The National, in hun thuisstad, en MS MR als voorprogramma mee, en dat het goed was!
Als je hier dan toch bent: de eetstand is best smakelijk en vergeet je id niet, of je mag je je-bent-21+-en-hebt-dus-recht-op-alcoholische-dranken-bandje vergeten.

The National - Celebrate Brooklyn

Kara Walker at the Domino Sugar Factory: A Subtlety.
De verkoper (en eigenaar) van Cadet gaf het als tip mee bij het afrekenen. Kara Walker, hot in NY en ver daarbuiten, had een tijdelijke expositie lopen in een oude suikerfabriek. De expositie bleef er slechts een aantal dagen, logisch ook daar de smeltende suiker de expositie bepaalde en er nadien niets meer van over zou blijven. De tijdelijkheid zag je ook aan de stevige rij wachtenden in de blakende zon.
Alleszins, eenmaal binnen zagen we ze, de kleine beelden in bruine suiker en de grootse Sfinx in het wit.

Kara Walker at the Domino Sugar Factory: A Subtlety

A Subtlety or the Marvelous Sugar Baby:
An Homage to the unpaid and overworked Artisans who have refined our Sweet tastes from the cane fields to the Kitchens of the New World on the Occasion of the demolition of the Domino Sugar Refining Plant.

Yankees Baseball match
Ik snap een beetje hoe het spel werkt, en als er eens iemand stevig op die bal mept is dat best cool om te zien (vooral de publieksreactie in het stadion dan). Maar drie en een half uur lang? En maar één homerun in de hele wedstrijd? En de dag nadien nog eens, en de dag daarna ook nog eens? Tegen dezelfde tegenstander? Met inkomtickets van $100+ voor een wat deftig zicht? En vettige, overpriced frietachtige substanties?
Oh ja, de toegang tot de Jim Beam suite die bij sommige tickets zit, is niet veel waard. De Mohegan Sun Sports bar toont het hele gebeuren eens vanuit een ander standpunt, maar je moet wel heel lang wachten om wat actie van dichtbij te kunnen zien.
Ik zou opnieuw gaan kijken als het mijn eerste keer was, al was het maar voor dat indrukwekkende stadion, maar de volgende keer in NYC pas ik er toch voor, vrees ik. Misschien eens basket proberen.

Yankees

Blue Man Group at the Astor Place Theatre
Leuke show van het welbekende blauwe, verfdrummende en drumbone spelende drietal. Sinds 1991 wordt deze, af en toe licht aangepaste, show voor alle leeftijden hier opgevoerd. Dagelijks zit de (eerder kleine) zaal quasi vol en trekken de eerste rijen hun ponchos over het hoofd.
Vervelen zal je je zeker niet, en amusementswaarde hebben ze, maar hoop niet op enige diepgang. Verstand op nul en laat je meeslepen!
Oh, en stuur op voorhand een boodschap door. Die gebruiken ze met plezier in hun intro. Superoriginele en superromantische huwelijksaanzoeklocatie! (Dat vond de man van het koppel naast ons toch.)

– De kans is klein, maar wie weet is er ook net een WK en dan zenden ze bij de concertzaal Terminal 5 op hun rooftop deck de matchen uit. We misten de eerste helft van België-Rusland, omdat mijn Uber-account niet geactiveerd geraakte en het openbaar vervoer niet mee wilde, maar zagen ze winnen tijdens de tweede helft.

To Visit

Ground Zero + One World Trade Center + 9/11 Memorial
In 2001 stond ik er helemaal bovenop, op de Twin Towers. Niet in september, wel in augustus. En nu stonden ze er helemaal niet meer en daar word je wel even stil van. Twee bodemloze watervallen en een tot in de puntjes uitgewerkt museum met feiten en verhalen, van zij die er wel waren die dag, en al dan niet ontkwamen. #mustvisit

9/11 Memorial Monument

MoMA PS1
Het gewone MoMA deden we niet, maar in de PS1 liepen we wel even langs de werken van het talent van morgen.

Four Freedoms Park (Long Island) en de Roosevelt Island Tram ernaartoe
Ja, je kan ook met de metro, maar die tram, al ligt de term kabelbaan een pak dichter bij de werkelijkheid, is eens iets anders. Je kan gewoon opstappen met je metroticket.
Vanaf de landingsplaats is het nog even stappen tot het eindpunt van Long Island, maar daar wacht je de rust van een geometrisch en stenen park met bomen en gras waar noodzakelijk.

Roosevelt Island Tram - Ed Koch Queensboro Bridge

The High Line
Trappen omhoog en je bent in de tuin, in de rust, en als je over de rand kijkt, zie je weer de gejaagdheid van de yellow cabs. Een mooie wandeling over dit prachtig stuk tuin/landschapsarchitectuur. En vanaf eind 2014 loopt hij nog een stuk verder door…

Brooklyn Bridge Park + Piers & Brooklyn Bridge & Dumbo
Naast Williamsburg valt ook in deze contreien wat te beleven. Het zicht op de skyline is alvast een eerste reden. Het overwandelen van dé brug een tweede.New Museum
En de levendigheid in het park (nog gedeeltelijk in aanbouw) en op de sportterreinen en bij de andere bestemmingen voor de kunstmatige, rechthoekige schiereilanden geeft New York een menselijk/leefbaar gezicht.

New Museum
De voorgevel alleen al verdient het om bekeken te worden. Binnen heel wat moderne kunst en installaties.

Lady Liberty, en de Staten Island Ferry
Gratis even heen en onmiddellijk weer terug. Zonder deftige zoom geen geslaagde foto van het vrijheidsbeeld, maar je hebt het toch van relatief dichtbij en op relatief beperkte tijd gezien.

Central Park
Met bootjes op een vijver, veel groen, veel water, veel activiteit, Strawberry Fields, de Bow Bridge, Bethesda Fountain, Sheep Meadow, …

Central Park

Verder liepen we uiteraard ook langs deze lijst musts, al bleef het bij de meeste ook bij langslopen wegens de beperkte tijd: Times Square, Wall Street, Trump building, Seagram building, Saint Patrick’s Cathedral, Chrysler Building, Flatiron Building, Fifth Avenue Apple Store, Guggenheim, Top of the Rock, Empire State Building, Time Warner Center, Grand Central Terminal, …
En we misten ook: het MoMa zelf, Salon94, Cooper-Hewitt Design Museum, MET, The Frick Collection, Lehmann Maupin Gallery, David Zwirner Gallery, …

To Shop

Er bleef niet veel tijd over, maar we geraakten wel bij Cadet (menswear – ontworpen, geproduceerd en verkocht enkel en alleen in NYC) en FAO Schwarz (de Hamleys van NYC).
Bij Fivestory (veel te prijzig – de Dover Street Market van NYC), The Future Perfect (interieur), OHWOW (boeken) geraakten we niet, maar volgende keer misschien wel.

To Stay

Times Square view from Crowne Plaza Hotel Room
Crowne Plaza Times Square
Drie dollar voor een badmuts valt best mee in dit hotel. De professionele baggagebijhouders kijken je de fooi uit handen. De 44e verdieping met zicht op Times Square geeft je nog steeds geen superwijde blik overheen Manhattan, maar toch al een aantal blokken wijder dan de étages daaronder en de hotels in de buurt. Een indrukwekkend zicht is het alleszins. (Tip: Vraag een hoekkamer. Zicht in twee richtingen!)
De twee nachten hier boekte ik op punten en dan nog kregen we er gratis uitgebreid ontbijt bovenop. Vriendelijk!

Indigo Brooklyn
De geboekte King Bed Leisure room kreeg geen upgrade en is behoorlijk klein wat doorgangen betreft. De checkout was heel traag, maar dat had met het moment te maken en leek me geen algemeen pijnpunt. Qua ligging is het dichtbij enkele metroingangen, maar verder niet echt vlakbij iets. Alles is steeds een stuk stappen (Brooklyn Heights, Williamsburg, …).
Alleszins wel goede bedden en goed geslapen, dus je hoort me niet klagen.
Het grote voordeel bij dit hotel zijn natuurlijk de speciale pakketten met 25 000 IHG (qualifying) bonuspunten, ideaal om een hele sprong voorwaarts te maken richting het (her)kwalificeren voor platinumstatus.

Indigo Chelsea
Megakamer sowieso. En naar Manhattan-standaarden? Megamegakamer. Op punten geboekt en een upgrade naar een van hun penthouse junior suites gekregen. Zeer vriendelijk aan het onthaal en perfect voor de laatste nacht!
(Ook grappige meisjes in de lift: “What is this? A hipster hotel?”)

To Go

We vlogen met Swiss via Zurich en met wat slaap, papieren NYC-reisgidsen, Robocop 2014 en vooral met The Grand Budapest Hotel vlogen de acht uur vlot voorbij. ‘s Morgens om 6u30 op Zaventem, ‘s middags om 12u30 op JFK, en via de AirTrain (Jamaica) en de metro tegen 14u30 op Times Square.

Conclusie

New York op vijf dagen? Keuzes maken en impressies opdoen. Geniet van de stedelijkheid. Vrolijk op in Brooklyn. En plan om nog eens terug te komen.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *