Amsterdam (en Papendorp)

Het eerste weekend van het nieuwe jaar. Nooit eerder plande ik zo vroeg op het jaar een citytrip. Nooit eerder had ik kunnen denken hoe sneeuw-, koud- en regenloos het die derde, vierde en vijfde januari zou worden. Blij met dat vooruitzicht trokken we met de auto de grens over naar de noorderburen.

Papendorp

180 kilometer rijden op vrijdagavond volstaat. Op een bedrijventerrein, Papendorp, deel van Utrecht, vlakbij de autosnelweg waar we af komen en de volgende dag weer op zullen moeten, stappen we even uit voor een nachtje pauze. Het Holiday Inn Express hotel van Utrecht/Papendorp ligt tussen enkele allesbehalve grijze bedrijfsgebouwen, was zeer vriendelijk geprijsd en is op de recente HIE-manier uitgedost. Een echt modern ingerichte kamer/badkamer en vooral compleet mijn stijl qua inrichting van de bar/lobbyruimte. Ik teken er direct voor, een zit- en eetkamer op de verdieping, met kleurrijke elementen, een lange tafel, glas langs beide kanten en een nachtelijk uitzicht over een behoorlijk urban stadsrand-autosnelwegen-netwerk net ver genoeg om privacy te behouden en geen geluidsoverlast te hebben. Lichtjes! Beweging! De trap – naar de slaapvertrekken beneden – centraal in de ruimte met daarachter de ietwat afgescheiden ontbijthoek. Hier ga ik inspiratie uit halen, als ik me ooit nog eens aan een bouwproject waag.

Amsterdam - HIE Papendorp

Ohja, de verbazend lekkere huiswijn die geschonken wordt in de inspirerende lobbyruimte is, euh, verbazend lekker. En dat is uiteraard ook een troef. En Utrecht, ja, dat hebben we verder gewoon rechts laten liggen.

Amsterdam

To Do, See & Shop

Het lichtfestival van Amsterdam. Vanop de grachten. In een Water Colors Cruise boot.
De boottocht: een verplicht zicht op Amsterdam. Maar als de kleine het op een bepaald moment beu is, heb je er als ouder ook niet meer zo veel aan, gevangen op het water.
Het lichtfestival: enkele mooie en originele werken, maar het overtuigde me niet echt. De Gentse variant kon me meer bekoren. Nuja, Glühwein, wat lichtjes, een begin-januari-sfeertje, echt mis kan het niet gaan.

Color Cruise - Lichtfestival

KochxBos
Galerij met wisselende exposities met behoorlijk excentrieke kunstwerken als rode draad.

Moooi
Galerij-design-shop. Items groot en strak. Opvallend en ook weer niet, maar vooral wel.

290 Square Meters
Keldershop met wel wat gelijkenissen qua merkenassortiment met de Londense (Couverture & the) Garb store. I approve.

Broer & Zus
Kinderwinkel met kleertjes en accessoires. Leuke zaken (maar alles net niet in het juiste maatje). Ook online shop.

&Klevering
Thuis- en huisdecoratie. Met zowel de typische zaken als exclusievere leuke vondsten.

Frozen Fountain
Thuis- en huisdecoratie. Maar hier ook ruimtevullende interieurzaken (soms omschreven als ‘meubilair’, maar minder doordeweeks als Ikea. Zit beter, maar ook sneller tegen de kredietkaartlimiet aan.)

To Eat

The Lobster House
Kreeft, of andere zeewaren, tussen een broodje. Kreeftenburger! Hip, trendy en smakelijk!

Amsterdam - The Lobster House

REM Eiland
Van het uitzenden van de commerciële (en illegale) zender TV Noordzee vanuit internationale wateren in de jaren 60 tot een restaurant vlak naast de kade. Het kunstmatige REM eiland heeft een aantal watertjes doorzwommen, en geeft nu een uitzicht rondomrond voor de genietende restaurantbezoeker. Parkeren doe je er vlak naast en je hoeft geen boot op om er te geraken. Het zicht, de historiek en de ervaring, in combinatie met de zeer betaalbare en lekkere gerechten maakt het zeker een aanrader.

Amsterdam - REM eiland

T Eten & Drinken
Brunch met scones en lemoncurd. High tea. En dergelijke meer.

De Drie Graefjes
Zoetighedenbakker & lunch. Njam.

Gemist:
Baut en die blijft maar 2 jaar – Michel-Inn met pizza’s en pintxos – De Pizzabakkers met pizza en prosecco – Chocolate Bar quasi zonder chocolade – Tasca Bellota voor tapas, paëlla & vino – The Pancake Bakery ook met niet-zoete pannenkoeken – Baksels‘ cake, cookies & taarten – Bar Spek als hippe hotspot met pizza e.a. – Worst voor worst, wijn en het logo – Wilde Zwijnen voor de betere Hollandse streekkeuken

To Stay

We verbleven in het Crowne Plaza Amsterdam City Centre. Pluspunten voor de vriendelijke ontvangst en daarbovenop krijg je als IHG-status-member als welkomstsnack een behoorlijk grote portie vlees- en kaasblokjes in de gezellige woonkamer-barruimte gepresenteerd. Het hotel heeft de ideale ligging om het centrum te voet te doorkruisen, plus heeft een metrostation (Amsterdam Centraal) en de opstapplaats voor de grachtentochtboten vlakbij.
Door de IHG Kerst-actie kon ik het boeken aan 40 euro voor de nacht. Topprijs. De Valet-service kon er dan ook als extraatje vanaf en dat is best handig als je behoorlijk wat baby-baggage met je mee zeult en niet veel zin hebt in het x keer heen en weer huppelen naar de wagen in een, ook dure, ondergrondse parking y meter verder.

To Stay Connected

Een SIM-kaartje kocht ik bij The Phone House. Bliep zorgde voor mijn connectiviteit en deed dat op een heel transparante manier.

Conclusie

Amsterdam, je laat echt te veel ongevraagde wolken en walmen ontsnappen uit te veel deur- en verluchtingsopeningen en dat enerveerde me geregeld, je laagbouw gaf me te weinig het grootstadgevoel om me écht te bekoren (Rotterdam deed dat beter), maar met nog een hele hoop intrigerende eetadresjes op de todo-lijst moet ik je nog wel eens komen opzoeken.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *