Belgrado tijdens Resonate 2013

Belgrado? Euh. Is dat geen oorlogsgebied? Mijn eerste reactie toen ik las over een Digital Culture-festival in de hoofdstad van Servië.
Niet meer, al zien de gebouwen er grauw en grijs uit als ware het zo. De stad, of toch wat ik ervan gezien heb, vat ik samen als best lekker, veel en goedkoop eten, qua omvang zeer bewandelbaar en er hangt best een gezellig sfeertje. Mooi kan ik het niet echt noemen, al draagt die zeer grijze, symmetrische en hoekige, ietwat trieste, communistische architectuur wel heel wat emotie met zich mee. En emotie in architectuur verdient sowieso een pluim.

Belgrado

Praktisch

Heen en terug: WizzAir, vanuit Eindhoven. Twee uur vliegen, rechtstreeks, zeer vlotte luchthaven met één uur gratis wifi.

Verblijf: We huurden een appartement op Kolarceva Streer, net om de hoek van de conferentielocatie Dom Omladine. In een complex met een verbazend lange inkomhal, kapotte ruiten en de meest geluidsarme lift die ik ooit gezien heb troffen we het appartement dat alles had wat we nodig hadden! (Behalve room service, ontbijt, een zwembad en een fitness-verdieping.)

GSM-SIM-kaart van Telenor: 4 euro voor het kaartje met 300Mb data, 5 euro om het te laten knippen naar het micro-formaat in het louche winkeltje ernaast, 4 euro om er nog wat belwaarde op te zetten. En een jaar en twee maand geldig.

Restaurant

Servische keuken
?: Vraagteken. Mixed grill. En andere soorten vlees. Met Kajmar (typische roomkaas) erover. Ajvar (paprika-substantie ofte groentenkaviaar) erbij als extra saus. Bier. En andere soorten drank. Sterkere. In deze periode van het jaar (maart) gevuld met locals.

Questionmark Belgrade

Šešir Moj: Mixed grill. Of een hamburger om u tegen te zeggen. Met Kajmar erover, Ajvar en een Montenegrijns wijntje erbij. Bonen, een Grieks slaatje en wat pikante pepers als voorgerecht. En op de koop toe nog wat lokale muzikanten die het verhaal over de Skadarlija komen verkondigen. Aangeboden door het personeel, zonder met de hoed rond te gaan.

Italiaanse keuken
Guli: Op z’n Italiaans. Bruschetta en eenvoudige pasta’s. Meer moet dat niet zijn. Behalve dan dat megastuk cheesecake als dessert. Of die chocoladetaart met een overdreven laag slagroom.

Moderne keuken
CYNEPMAPKET / Supermarket:

With the intention of promoting design as a way of life, Supermarket was opened in November 2008 as Belgrade’s first concept store. It includes a store, restaurant, mini spa centre, art gallery and tattoo saloon, since the general idea behind it was to blend design, fashion, art, publishing, music and gastronomy.

Goeie muziek, behoorlijk volume, concept store, verbazend lekkere shots (Flatliner! Freddy Krueger! Traffic!), ok cocktails, wat fusion bites als voorgerecht, jammergenoeg hoofdgerechten die nauwer aansluiten bij de Servische keuken dan bij de rest van het menu, de selekcija slatkiša (sweets selection) als dessert en nog een Flatliner om af te sluiten.

Supermarket BelgradeSupermarket Belgrade

Njammies

Stap binnen bij Pekara Toma, ga naar de toog, zwaai met een blaadje van 500 (nog geen 5 euro) en zeg ‘Geef mij maar van alles wat’. Stap met een zak vol lauwwarme hapjes buiten en probeer ze op te krijgen. Smakelijk.

Ontbijt

Bij Biblioteka kan je ontbijten. Met eieren en spek. De popara is een combinatie van kaas en pap en gemixt brood van gisteren. Het ziet er niet uit. Het smaakt wel goed, allé, speciaal, voor enkele happen.

Biblioteka Belgrade - Popara

Te zien

Euh, ja, er is een fort ergens met een uitzicht, maar dat stelde niet al te veel voor, zeker niet in een druilerig weertje. En verder hebben we te weinig tijd gehad/genomen voor de stad daar we naast de Resonate-conferentie geen extra dag over hadden. Eén van de bekende door NATO gebombardeerde gebouwen hadden we moeten zien, maar hebben we gemist. Verder heb ik niet de indruk veel gemist te hebben, dus geen idee of er nog meer was. Waarschijnlijk wel.

Belgrade

Belgrado, een weekendje weg, ja, maar zet het niet helemaal bovenaan je te-becitytrippen-steden-lijst.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *