Praag en z’n twee gezichten

Van Warschau naar Praag. Uitgebreid en op het gemak ontbeten en vervolgens op weg voor 630 kilometer via een meestal lege eenvaksbaan langs stadjes die vechten om de om ter meest onuitspreekbare naam.

Na nog onder de indruk te zijn van Warschau als hippe stad, met plezier terug te denken aan Vilnius en het dipje van Riga reeds verdrongen te hebben, komen we misschien met te hoge verwachtingen. We zullen Praag namelijk niet als meest aangename stad in ons Noord-oostentriplijstje plaatsen. Overdag zie je enkel toeristen en wannabe-fotografen de straten bevolken. ‘s Avonds loopt het vol van de vrijgezellenavondengenieters en de jeugdige eind-de-tieners die in rijen aanschuiven om in verschillende-verdiepingen-tellende nachtclubs binnen te geraken. Elk gezellig uitziend café lijkt omgebouwd tot technoclub. En op straat kunnen we de louche types niet op onze vier handen tellen.
Extreem toerisme overdag. Extreem nachtleven ‘s nachts. Iets daar tussenin, nee, dat is er niet. Of dat hebben we alleszins niet gevonden. Al waren er ook wel een aantal positieve ervaringen:

Drink & Eat

Lehka Hlava: Hét vegetarisch restaurant van Praag. We geraken nog net binnen en de keukenploeg bleef net iets langer op post om ons de laatste maaltijd van de dag te serveren. Vreemd, sprookjesachtig interieur. Best lekker.

Au Gourmand. Stevige croques, lasagnes, taarten, broodjes, quiches en andere Praagse bakkerdingen. Snelle lunch voor hongerigen.
Bake Shop. Zowat dezelfde koopwaar als Au Gourmand, maar dan net iets groter vermeld in de toeristische gidsen, wat betere marketing, wat verfijnder, etc.

Klub Architektu: zeer donker en gezellig ingericht, met lage lampen die net voldoende licht geven. De goulash leek echter wat te hard op de soep van de dag, maar voor zowat twaalf euro een lunch voor twee. Je hoort me niet al te hard klagen.

Blue Light Jazz Bar. Cocktails, sterke dranken of een pintje. Prijzen die we niet meer gewoon zijn. We waren met z’n tweetjes echter op zoek naar een rustige, gezellige bar om op het gemak nog iets te drinken en daar was het alleszins niet het goede moment voor in de Blue Light Bar toen. (Dat rustig, gezellig cafeetje hebben we trouwens nergens gevonden.)

Praag (CZ) - Lehka HlavaPraag (CZ) - Joseph Fine Art (Ceramics of Viktor Zhuk + Nadiya Katernoga)

Shop

Joseph Fine Art: Hier namen we een stukje keramiek van Viktor Zhuk + Nadiya Katernoga mee. Een dinoachtig, kleurrijk object dat een mooie plaats krijgt in onze woonst.

– Fluffy: Zachte beesten. Veel.

66 Gallery. Schoenen. Botas concept store. Tsjechisch merk, zeer populair in de jaren zestig en nu op weg om weer grondig te herleven.

Botanicus: Zeep.

Stay

Fusion Hotel: Een stuk hostel, maar ook een stuk hotel. Met kamers die speciale eigenschappen hebben. Het grootste bed in centraal Europa bijvoorbeeld. Wij kozen voor de Atelier-kamer. Ruim en praktisch, alleen wat leeg en we troffen de versie zonder muurtekening. Ten opzichte van de foto’s op de website is het dus allemaal net iets minder. In het hotel hangt ook continu de sfeer van het tweede type van toerisme. De nachtraven die ofwel in de vooravond in het hotel zelf al een feestje bouwen, meer ‘s nachts dan overdag leven en ‘s morgens rechtstreeks aan het, best ok trouwens, ontbijt aanschuiven.
Kortweg: leuk hotel, grote kamers, redelijke prijs, verwacht echter wat geluidshinder en staar je niet volledig blind op de websitefoto’s. Is het niet je laatste tussenstop na een reis van vier weken en wil je ‘s avonds gerust een uitgebreid stapje zetten, slaap hier!

Praag (CZ) - Fusion Hotel + Viktor Zhuk Ceramic + Między Nami Praha GuidePraag (CZ) - DOX

Do/See

DOX, Center for Contemporary Art. Modern, strak, wit. Cool gebouw. Bookshop. Best interessante kunstitems, afhankelijk van de tentoonstelling. Was ik een Pragenaar, ik kocht me het vrienden-van-DOX-abonnement. Neem cash mee, want met kaart de inkom betalen lukt niet en de dichtstbijzijnde bancontact bevindt zich een kilometer verder. Door de regen.

Futurista Universum / Galerie Jaroslava Fragnera: shop, cultuur, expositie. In de galerie zagen we een expositie over de architectuur rond de toeristische routes in Noorwegen. En dat deed ons dagdromen naar enige tijd geleden.

Karlin Studios. Oud fabrieksgebouw, tussen de gebouwen (Vitra showroom) aan de straatkant door een parkeerterrein over en dan via een deur binnenschrijden niet wetend wat te verwachten. Een receptioniste die je even aanstaart en je hulpeloos laat staan. Het gelijkvloers doorlopen en de werken van kunst van de artiesten die in het gebouw hun studio hebben bekijken. De coolheid van de locatie tot je laten doordringen.

Praag (CZ) - Karlin Studios

– Dancing House – Tančící dům. Een staaltje architectuur. Verder spreek ik me er niet over uit.

– Karelsbrug. Ja, dat is een brug. Een grote brug. Met oude gebouwen. En toeristen. Enzo. Verplicht over te lopen!

More

– Automatische, ondergrondse autoparking van een hotel op de Vaclavske Nam 48, waar we als Fusion-gast mochten staan. Geef je wagen over aan wat machinerie en laat hem zonder menselijke tussenkomst parkeren in een ondergrondse parkeergarage. Als je dat niet verwacht is het wel even schrikken als de wagen onder de grond verdwijnt en de grond zich onmiddellijk weer sluit.

Praag (CZ) - Automatic underground car park

Gemist

Jazz Dock
Cukrkavalimonada: lunch, wijnbar, patisserie.
Bar & Books: voor het stevigere, donkerdere werk.
Hergetova Cihelna: een beter restaurant aan acceptabele prijzen met een best interessante kaart.
La Degustation: een nog beter restaurant met een nog interessantere kaart en een minder alledaags prijskaartje, maar je krijgt er ook minstens vijf gangen (elf kan ook) met Michelinster voor in de plaats.
NoD Gallery: “Galerie NoD is intended for all forms of art requiring a static form of presentation. It meets especially the needs of visual artists, whose visual and audio-visual products form a core of the gallery programme. The aim of the gallery dramaturgy is to present conceptually refined artistic opinions, consider experiment as a way of acting which is conditioned by exploring its artistic and social necessity and, last but not least, show the public unusual forms that reflection of reality may have.”
Kafka Museum en het Kampa Museum. En de Manes Gallery (Uitgebreide renovatiewerken tot ergens diep in 2013).
Hunt Kastner Artworks.

Zo, Praag zit erop. En zo slecht was Praag ook niet als ik het zo bekijk.
Nog veel te doen en veel voor herhaling vatbaar.
Maar dat zal voor de volgende keer zijn.

Hopen dat de auto magisch terug uit de parkeergarage verschijnt, net geen megameter (1 Mm) in vooruit en we zijn weer thuis.
Het was een mooie reis.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *