Verbazend Warschau

Na Vilnius en voor Praag hadden we nog een tussenstop nodig. Warschau zei ons zo goed als niets, maar bleek een van de topbestemmingen van de hele Noorden-reis te worden.

To Eat

Między Nami, het café-restaurant dat de uitvalsbasis van je Warschautrip moet zijn. Een beetje arty, een geutje cultuur, een internationaal sfeertje, wat design en eten en drinken met iets extra. Zowat de kruising tussen de Mosquito Coast en de Vooruit. Maar dan toch nog net iets anders. Brunch!

Warschau (PL) - Między Nami / Between Us B&B Breakfast

Atelier Amaro
Net geopend en z’n Michelin rijzende ster meer dan waard. Mijn beste restaurantervaring tot nu toe. Er kwamen vijf momenten op ons af, maar voor die begonnen, wisten we reeds dat we het goed getroffen hadden. De hapjes, man man man. Qua bijpassende dranken stond ik ook versteld. Bij elke gang een aangepaste lokale vodka of likeur met telkens verrassend veel smaak (en alcohol). Njam.
Asperges-lavendel-groene appel, zeeforel-bieslook-klaverzuring, zwezerik-artisjok-oost-indische kers, lam-komijn-cantharel en framboos-eekhoorntjesbrood-kers. Miody Polskie Copernicus. Nalewka Staropolska 4 Pory Roku (Four Seasons). En zelfs hun water, Cisowianka, had iets speciaals: het leek compleet smaakloos te zijn, zonder ook maar iets. En dat alles samen aan minder dan 90 euro per persoon. Prijs-kwaliteit meer dan top!

Warschau (PL) - Atelier Amaro - Kalfszwezeriken - Best dish of the trip

La Vanille
Cupcakes. Champagne. (Of koffie.)

Sam
Humusbagel, quinoa-salade, bruschetta. Zag er goed uit, maar trage service en niet om over naar huis te schrijven qua lekkerheid.

Gemist:
Butchery and Wine voor vlees en wijn en My’O’My voor zoet- en hartigheden.

To Do

Palac Kultury i Nouki (PKiN)
Palace of Science & Culture
Dé Warschause toren, hét gebouw van’t stad. Een cadeautje van Stalin. En je kan erop. Tot boven.

Warschau (PL) - Palace of Culture and Science / PKiN

De oude stad, die na de tweede wereldoorlog volledig opnieuw opgebouwd is en er quasi hetzelfde uitziet als ervoor, de Royal avenue en de begraafplaats van het hart van Chopin.

Het nationale voetbalstadium
Nieuw gebouwd voor Euro2012, wat slechts enkele weken voor onze passage z’n finale kende, weliswaar niet in dit stadium.

Botanische tuin op het dak van de universiteitsbibliotheek
Een uitgestrekte tuin, enkele verdiepingen hoog. Rustplaats in de stad. (En veel gekozen decor voor huwelijksfoto’s.)

Warschau (PL) - University Botanical Garden

Powisle
Een loketgebouw voor trientickets uit de jaren vijftig, met een historische futuristiche, modernistische aanblik. Sinds enkele jaren omgetoverd tot een vodka- en bierschenkend terras en uitgaansgelegenheid.

Warschau (PL) - Warszawa Powisle

Neon Museum
Gelegen in één van de oude fabrieksgebouwen van de Soho Factory, momenteel ingepalmd door creatieve bedrijfjes, kan je een veertigtal al dan niet gerestaureerde neonreclames voornamelijk uit de jaren zestig en zeventig bekijken. Het museum doet een beetje vreemd aan, inclusief de suppoost, maar het heeft zeker en vast een Poolse charme over zich hangen.
Loop in die SohoFactory ook eens binnen bij Dado Design trouwens.

Warschau (PL) - Neon Museum - SoHo Factory

Mito
Design/kunst, café en boeken.

Warschau (PL) - MiTo Art, Café & Books

Magazyn Praga
Interieur. Objecten & groter.

Love & Trade
Wat afgelegen in oude fabrieksgebouwen gelegen door designers uitgebate shops. Let op voor trappen en buizen.

Czuły Barbarzyńca
Boeken, lezen en iets te drinken.
Café Melon
Boeken, koffietje, cakeje. (Maar niet echt de moeite als je er niet passeert.)

Raster
Deze galerij zag er veelbelovend uit, maar was jammergenoeg gesloten.

To Stay

Between Us
Een bed & breakfast horende bij en gelegen boven Między Nami (zie hoger). Vraag naar hun Warschautips, maar ook hun andere-Europese-steden-tips. Ze hebben er een aantal boeken over geschreven, op zoek naar de evenbeelden van hun Między Nami. Geniet van de heerlijke bedden, de Aesop-badkamerproducten en het à la carte ontbijt. Fan!

Conclusie

Na een uur of zes rijden, zijn we in Warschau zeer hartelijk ontvangen in de Between Us-B&B. We hebben heerlijk gegeten in Atelier Amaro, hebben verschillende districten gezien en een creatieve vibe gevoeld. Er hangt iets beloftevols in de stad. Na één volledige dag en nog wat uurtjes ervoor en erna had Warschau ons al behoorlijk in z’n greep, maar we moesten verder… En we komen nog wel eens terug.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *