Tussenstop op de Ålandeilanden

Na het Zweedse Stockholm een tussenstop op het zweedstalige, maar Finse Åland. Een quasi autonome eilandengroep met voornamelijk buitenverblijven van de rustzoekende Finse en Zweedse nabije-stedelingen. Zo lijkt het toch in het behoorlijk doodse Mariehamn. Behalve op het strand dan, al is de bevolking daar ook op een viertal handen te tellen, inclusief de bronstige pauw die zijn pluimen regelmatig komt tonen in de zoektocht naar het vrouwtje.

Mariehamn (FI) - Lilla Holmen strand

Van Stockholm naar Åland?

Een uurtje rijden naar Kapelskar, daar op het cruiseschip wachten, auto oprijden, twee en een half uur vertoeven op de boot en een uur verliezen door het overgaan in een andere tijdzone. Schip uitrijden en direct Mariehamn inrijden.
Op de Rosella van VikingLine lieten we ons trouwens volledig gaan bij de zeer uitgebreide buffet-brunch. Warme, koude en allemaal best lekkere gerechten, met een plaatsje aan het raam en zicht op zee vanaf een verdieping of zeven hoog.

Stay

Hotel Park Alandia. Niets speciaals. Ik denk ook niet dat er hier hotels zijn waar iets speciaals over te vertellen valt. Het ontbijt kan je zonder problemen overslaan. Missen zal je het niet. Als de sauna en zwembad (gratis voor gasten in de voormiddag) dan nog eens buiten gebruik blijken te zijn, is dat een behoorlijke domper op, net vandaag, Jokes verjaardag. Tegen de middag werd het echter gerepareerd en we kregen toch nog op de valreep ons deugddoend zwempartijtje en uitzweetkwartiertje.

Mariehamn (FI) - Park Alandia

Do

Zoals reeds aangehaald is het strand en de soort kinderboerderij met pauwen, kippen en konijnen aan Lilla Holmen best aangenaam bij goed weer. Al laten wolken de zon regelmatig verdwijnen, zorgend voor een behoorlijk koud gevoel, we vallen toch in slaap op het strand met verrassend genoeg toch enkele licht verbrande lichaamsdelen tot gevolg. We dompelen ons ook nog even onder in dit behoorlijk noordelijke stukje zee. Een zeer geleidelijk dieper wordende zwemzone trouwens, met zeer helder water en quasi geen zout. ook met een steiger om direct in een dieper stuk te kunnen duiken.

In het stadje zelf heb je wat winkels samengetroept in een winkelstraat. Er is ook een postkantoor. En dan heb je nog dat strand. En de kinderboerderij. En de haven. Met die ene ongelukkige boot die de meeuwen unaniem uitgekozen hebben om hun gevoeg op te doen. Jaja, in Mariehamn valt altijd iets te beleven.

Eat

Mariehamn is trouwens een heel residentieel, zeer rustig, mooi aangelegd stadje. Met een aantal restaurantjes aan de havenkant.
We eten er bij Pub Niska, gekend om z’n plätbrod, in onze contreien beter gekend onder de naam pizza, maar dan lichtjes anders. Het kippeplätbrod en het lam-béarnaise-plätbrod smaken alleszins (al mocht de béarnaise wat zuiniger).
De wijn kost opeens ook nog maar 5,5 euro voor een zeer stevig glas (we waren andere prijzen gewoon bij de westerburen), maar de kwaliteit is ook navenant. Qua interieur past Pub Niska perfect in z’n omgeving. Je zit in, of lijkt te zitten in, een oude, verroeste vissersboot en dat maakt het best sfeervol.

Er terug weg

Weer een cruiseschip op. De Isabella doet er zes uur over om tot in het Finse Turku te geraken. Deze keer zonder brunch, het is dan ook de late-namiddag-overtocht, maar wel met een (kleine, zonder raam) cabine voor ons, inclusief toilet en douche. Het even slaap inhalen doet behoorlijk deugd. Het schip biedt verder nog heel wat bezienswaardigheden. Het swingende koppel op de, verduisterde, dansvloer, de sauna en bubbelbaden, de dutyfreeshop, de actief bespeelde gokmachines en de tapasbar met niet echt lekkere koude hapjes en de, ze kunnen er gelukkig niet veel mee misdoen, warme frituursnacks.

Turku (FI) - Viking Line Cruise Ferry Bar

Conclusie

We konden er niet zomaar voorbijvaren (dan duurde de boottocht nog langer), maar achteraf gezien is Mariehamn toch niet echt de moeite. Als je er ooit komt, geniet even van de rust, maar blijf er ofwel niet te lang, ofwel net langer, zodat je de Ålandeilanden verder kunt verkennen. Voor ons was een dagje langer in Turku waarschijnlijk een beter alternatief geweest.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *