Noorwegen, trip door de fjorden

In Fuglen bereidden we onze route voor met de hulp van een in DOGA gekocht boek over de Nasjonale Turistveger: ‘DETOUR. Architecture and Design along 18 National Tourist Routes in Norway’. Deze vier dagen zullen we vooral in de wagen doorbrengen en van architecturaal aangelegde rustplaats tot architecturaal aangelegde parking rijden met onderweg wondermooie wijdse uitzichten, metershoge sneeuw, indrukwekkende watervallen en heel wat plaatselijke flora en zelfs af en toe wat fauna.
Heel wat van de in het boek weergegeven rustplaatsen zijn echter nog niet afgewerkt. Meermaals houden we de ogen dan ook open voor een magistraal gebouw of uitzichtpunt dat enkel maar in een digitale versie blijkt te bestaan. De wel bestaande zijn één voor één de moeite en de geplande afwerkingsdatum (2020) staat alvast in mijn agenda om nog eens een reisje Noorse Fjorden te overwegen.

zo 24 juni

Valdresflye

Fjorden (NO) - Valdresflye - Båtskaret Nord

Fjorden (NO)

Tip: Ga, in het stuk tussen de twee routes, even van de baan af en maak een korte wandeling naar The Knight’s Leap / Ridderspranget.

Sognefjellet

Mefjellet
Voor een niet-sneeuwvakantieliefhebber is het opeens schrikken om op je zomervakantie tussen metershoge sneeuw te rijden en langlaufers te spotten.
Fjorden (NO) - Sognefjellet - Mefjellet

Nedre Oscarhaug
Fjorden (NO) - Sognefjellet - Nedre Oscarhaug

Rendier-fauna
Fjorden (NO) - Sognefjellet - Rendieren

Fjorden (NO)

Camping Byrkjello voorziet ons van een plaatsje.

ma 25 juni

Gamle Strynefjellsvegen

Videfossen
Fjorden (NO) - Gamle Strynefjellsvegen - Videfossen

Veerboot van Eidsdal naar Linge. (De veerdiensten zijn vlot georganiseerd trouwens.)

Geiranger-Trollstigen

Fjorden (NO) - Geiranger-Trollstigen

Vlak voor de afdaling naar de vallei begint zijn er drie rustplaatsen vlak na elkaar. Neem de derde!
Fjorden (NO) - Geiranger-Trollstigen - Flydalsjuvet

Gudbrandsjuvet / Trollstigen

Fjorden (NO) - Geiranger-Trollstigen - GudbrandsjuvetFjorden (NO) - Geiranger-Trollstigen - Trollstigen

Fjorden (NO) - Geiranger-Trollstigen - Trollstigen

Fjorden (NO) - Geiranger-Trollstigen - Trollstigen

Atlantische route / Atlantic Road / Atlanterhavsvegen

Niet de moeite om de omweg voor te maken. Een heel ander landschap met mini-eilandjes in de zee en twee leuke bruggen, maar op foto’s uit, voornamelijk, automagazines zien ze er veel spectaculairder uit dan in het echt.
Fjorden (NO) - Atlantic Road / Atlanterhavsvegen

Fjorden (NO) - Atlantic Road / Atlanterhavsvegen

Ondertussen is het koud, is er veel wind, miezert het, hebben we geen zin om de tent op te zetten en het is onze eerste huwelijksverjaardag. Hotel Thon in Kristiansund zorgt voor opwarming. Een douche en extreem zacht bed in een warme kamer doen ontzettend deugd na vijf dagen campingdouches en slaapmatjes. We verwennen onszelf extra met het hoteldiner waar we megaporties voorgeschoteld krijgen van een toch wat experimentele keuken. We krijgen onder andere rendiercarpaccio met chocoladeschilfers, lamskotelet en heilbot.

di 26 juni
Uitslapen. Ontbijten. En dat is schitterend. Niet het typische hotelontbijt dat er hetzelfde uit ziet waar je ook bent ter wereld. Hier proef je een aantal lokale specialiteiten (bvb. een ruime keus aan visslaatjes) en je blijft met volle borden terugkomen.

Geen specifieke toeristische routes meer, maar de vlotste weg richting Zweden. Bossen, bossen en bossen. Mooi, maar we krijgen geen wow-gevoel meer. Stadje Tynset is een stopplaats met een trol en een slee. Ook niet wow. We spotten een wit rendier op de weg en zien de kudde wat verder grazen. Wel even wow.

Bjørnmåsmoan (NO) - rendier

Camping Femundtunet met een kapotte sauna. Het had nochtans deugd gedaan. We zijn net voor de grens met Zweden en de volgende dag plannen we in Stockholm aan te komen. Dringend tijd voor wat voorbereidingswerk via de gratis-wifi-tot-tien-uur. De camping krijgt ijskoude wind van over het water te verduren. We kraken het flesje in Oslo gekochte wijn terwijl we ons in de slaapzak verwarmen.

Bjørnmåsmoan (NO)

wo 27 juni
Door bos, bos, bos, bos, bos, heuvels en bos rijden we quasi pauzeloos door en tegen 15 uur zijn we blij opnieuw een grootstad, met hoge verwachtingen, aan te doen. Stockholm

Comments: 1

 • Roland Melis January 17, 2013

  Hallo,
  In juni 2005, heb ik, met een vriend per camper een vakantie ondernomen
  vanuit Middelburg in Nederland, naar de Noordkaap en terug.
  Met name de trip door Noorwegen was fantastisch. Tromso, Geiranger en
  de eilandengroep Lofoten, waren geweldig.

  Met Vriendelijke Groet,
  Roland Melis.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *