Oslo, over Fuglen en de Opera

We rijden Noorwegen binnen iets over halfweg tussen Göteborg en Oslo. Net over de grens worden we aan de kant gezet.
“Identiteitskaart, rijbewijs en papieren graag. Wat komt u in Noorwegen doen? En hoe lang blijft u in het land?”
Direct veel vragen, maar na het opmerken van onze A4tjes reisplanning, besluit hij ons door te laten zonder enige documentencontrole.
De omgeving wordt meer en meer bergachtig met allerlei meren en rivieren. We nemen enkele willekeurige afslagen met de hoop op een strandje, maar komen steeds op een hoop stenen, een aanlegsteiger en een mooi zicht op zee en mini-eilanden uit.

Stay

Oslo (NO) - Ekeberg Camping

In Oslo gaan we kamperen. De Ekeberg Oslo City Camping ligt op een stevige heuvel en we kiezen een plekje met een mooi meegenomen zicht over de stad. Betalende douches (aan een goeie euro per zes minuten), schering en inslag in deze noordelijke regio, nemen we erbij. De tent staat op en een busverbinding rijdt stipt elk kwartier de berg op/af en zet ons af in het midden van de stad. Daal de straat ook eens te voet één bocht naar beneden af en je merkt waarom de bushalte voor die van de camping ‘Utsikten’ heet.

See

– De Opera van Oslo. Beklim het verbazend uitgestrekt en verbazend witte dak. Zie marmer, glas en de Oslo-skyline. Struikel niet. Ga ook eens binnen. De foyer is met de combinatie van enerzijds strak wit en anderzijds dynamisch houtwerk een staaltje top Scandinavische architectuur.

Oslo (NO) - Opera House

DOGA, het Noors centrum voor design en architectuur. Twee kleine tentoonstellingen. Eén van de Noorse fashion designers Arne & Carlos en vooral ‘A New Nature’ waar architect Anders Abraham de vorm van een stad bestudeert en een nieuwe, kleine stad van zeventien huizen met elk z’n specifieke voorzieningen opbouwt (Hunstad, Zweden). Hierdoor wordt een samenwerking binnen de gemeenschap noodzakelijk en gaat die gemeenschap het individuele aspect van de huizen overstijgen.

– Grünerløkka, een hippe jongerenbuurt met een pak bars en restaurants (de tapas met Vietnamese toets van de chef bij Kontraste bvb.), het opvallende Grünerløkka Studenthus, een tot studentenkamers omgebouwd oud graansilogebouw, en de Akerselva, zoveel kolkend water heb je nog nooit gezien in een stadsdoorkruisende rivier.

Oslo (NO) - Grunerløkka Studenthus

Vigelandsparken, gelegen in een deel van het Frognerpark (met openluchtzwembad), heeft naast meer dan 200 bronzen, granieten en smeedijzeren sculpturen van Gustav Vigeland ook honderden Japanners in busvorm en chillende locals in’t gras. De moeite om even door te kuieren. Met een beetje geluk spot je ook de jongeling met gitaar, solo spelend voor zichzelf en het water.

Norske Grafikere. De Noorse printfederatie toont z’n talent in deze galerij met al dan niet ingekaderde prints.

– Tjuvholmen is het Knokke van Oslo. Een haven met boten, allerhande fonteinen, bruggen, water en vooral zee.

Eat & Drink

Fuglen. Een vintage-huiskamer-koffiebar met heerlijke brownies, vlotte wifi en cocktails naar de avond toe. Je vindt er één in Oslo en in Tokyo. De Monocle-hoofdredacteur roept het uit tot één van de beste concepten. En ik volg hem. Perfect om gedurende enkele uren een trip door de Noorse Fjorden voor te bereiden.

Oslo (NO) - Café/bar Fuglen

Bare Jazz heeft als jazz-cd/vinyl-winkel een extreem gezellig binnenpleintje voor de deur alwaar terraswarmers en de wijnen per glas je warm houden. Bestellen doe je binnen, tussen het vinyl door en de trap op.

– In Tjuvholmen dachten we bij Sjømagasin te lunchen, maar er zat geen kat, dus werd het The Edge. Vissoep en mosselen chili, lekker, niets meer en niets minder, behalve de prijs, die was vooral wat te aangepast aan de locatie.

– Een flesje kraken op de camping? Hou je ogen open in de stad en je komt ongetwijfeld een Vinmonopolet tegen. Deze keten, uitgebaat door de staat, heeft de enige winkels waar je wijn kan kopen. De flessen zijn er dan ook aan zeer redelijke prijzen (zonder winstoogmerk) te koop in vergelijking met wat je op restaurant/café betaalt.

Do

Over Oslo 2012 is een vierdaags festival op het Grefsenkollen-domein, ook zo’n een berg met uitzicht over Oslo. Het podium staat opgesteld zodat je een zicht op de stad en de Oslofjorden hebt naast de optredende groep.

Oslo (NO) - Melissa Horn op Over Oslo Festival  / Grefsenkollen

Op het podium zagen we op die ene goedgekozen avond Melissa Horn, die Scandinavië veroverd heeft, het eenmalige reünieconcert van Minor Majority (geef ze een luisterkans!) en Anne Grete Preus.
Tips: Neem – zoals iedereen behalve wij uiteraard – een kussen mee om op te zitten (dan wordt het iets minder oncomfortabel op de serieuze hellingsgraad) en genoeg geld voor de stevig geprijsde stukken pizza en alcoholhoudende dranken. De zon gaat helemaal onder, het koelt dan ook behoorlijk sterk af, maar donker wordt het niet.

– Een voorstelling in één van de modernste Operagebouwen van Europa. Wij pikken er KingWings vs. Nasjonalballetten uit. Twee maand op voorhand bestelden we onze tickets en er werd bij bestelling ineens gevraagd naar de drankjes die we na de voorstelling zouden willen consumeren. Vreemd. We nemen plaats op het tweede balkon van waar we een goed overzicht hebben op zaal en podium, maar voor details zit je dan toch echt te ver, zeker als de verrassend diepe scène tot vanachter gebruikt wordt.
De voorstelling zelf is een verbazend mooi uitgevoerde combinatie van en afwisseling tussen modern en klassiek ballet, en street- en breakdance. B-boys & ballerina’s.

– Zwemmen doen we in het Bislett-bad, een klein zwembad met weinig medezwemmers, een matig stoombad, sauna en jacuzzi.

– Reken niet op een Midzomernacht met vanalles te doen en/of vuurwerk. Daarvoor moet je in Zweden zijn. In Oslo vieren ze dat zo goed als niet (en als ze het wel doen is het in familiale kring.)

Wishlist

– De (schier)eilanden: Bygdøy (Huk of Paradisbukta), Hovedøya, …
ROM, kunst en architectuur.
– Holmenkollen-schans
– Diner in Kampen Bistro
– Exhibition in 0047
Astrup Fearnley Museum of Modern Art (in het nieuwe gebouw, opening september 2012)
– National Gallery en/of Munch Museum (incl. The Scream)
– Wandeling (8km) langs de Akerselva-rivier

Conclusie

Oslo heeft heel wat te bieden, met het Operagebouw sowieso op nummer één. De omgeving daarrond (Bjørvika’s Harbour Area) wordt volledig heraangelegd en dat wordt de reden om enige tijd na het geplande opleveringsjaar 2015 nog eens een citytrip te plannen. Maar… de hoofdstad van Noorwegen mist ook iets. Vraag me niet wat juist. Misschien hebben we ‘het’ niet ontdekt, niet hard genoeg gezocht, of hadden we te hoge verwachtingen.

Oslo (NO) - Opera House Roof

Alleszins wordt het, vanaf morgen, tijd voor de Noorse natuur en nationale toeristische routes!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *