Zweedse passage via Malmö en Göteborg

Van Kopenhagen rijden we naar Oslo. Van Denemarken naar Noorwegen, dat rijden doen we dus vooral in Zweden. Onderweg houden we een voormiddag halt in Malmö en de late namiddag en avond fastcitytrippen en overnachten we in Göteborg.

Tussen Denemarken en Zweden ligt de Sontbrug. Tunnel aan Deense zijde, brug aan Zweedse, gezamenlijk zestien kilometer boven en onder de zee.

Malmö

In Malmö parkeren we gratis tussen de appartementsblokken aan Ribersborg. We trekken de stad in via het Slottsparken en Kungsparken alwaar een massa eenden en meterslange boomomtrekken ons laten passeren.

Malmö (SW) - Kungsparken

De ochtendlijke honger stillen we met onder andere een kardemonbol en een café latte in Lilla Kafferosteriet. Njammeh.

Op het bekendste plein, Lilla Torg, bezoeken we het Form Design Center en z’n galerijshop. We spotten enkele leuke objecten allen hedendaags en op z’n Zweeds, of toch minstens Scandinavisch.
Bij het buitengaan wandelen we nog een winkeltje met kleurrijke objecten binnen. Voor de vlieg en de libelle zien we thuis de perfecte plaats voor ons, maar de reis is nog lang, de objecten breekbaar en het prijskaartje niet laag genoeg om het risico te nemen.
In een andere galerij zien we silhouetten in metaalgaas een boeiend schaduwspel tekenen op de achterliggende muur. Leuk, maar hier ligt het prijskaartje hoog genoeg om de rest van de reis te moeten annuleren.

Malmö (SW) - Moderna Museet

Het echte werk bezoeken we in het Moderna Museet, voor de gelegenheid zonder geit (Monogram, van Robert Rauschenberg), maar met soep. Al is die laatste (Stures Bröd och Soppkafe) af te raden. De huidige exposities beslaan de fotografie van Irving Penn (Diverse Worlds) en de kleurrijke polyester vrouwenvormen ofte Nana’s van Niki de Saint Phalle (The Girl, the Monster and the Goddess)

Na het stadsgedeelte lopen we nog even langs het Ribersborgstrand, dat er, volgens onze eerste indruk toch niet zo schitterend uitziet. Achteraf blijken we op het stuk hondenstrand gelopen te hebben en als we verder kijken (voorbij het Ribersborgs Kallbadhus – waar verbazend veel passage is en wat we bij ons volgende bezoek aan Malmö niet links mogen laten liggen.) ziet het er een stuk menselijker uit.
De Turning Torso, het meest herkenbare en hoogste gebouw van Malmö ziet er trouwens best cool uit… van ver. Dichterbij vind ik er niet meer zoveel aan. Te, euh, gebouwd.

Malmö (SW) - Turning Torso

Göteborg

Pas tegen 18u30 komen we aan aan Slottsskogens Vandrarhem. Onze auto overnacht op één van de parkeerplaatsen voor hostelgasten in de naastgelegen parkeergarage. Wij krijgen een mini-kamer met net twee bedden; douche, toilet en lavabo op de gang zoals het een hostel betaamt.
Op voorhand dachten we wat buiten het centrum te verblijven, maar dat bleek goed mee te vallen. In de omgeving van het hostel zijn verbazend veel brasseriën en winkeltjes.

We dineren in de bistro van Hos Pelle en krijgen lekker knäckebröd, een vissoep en een kaasquiche met tomaten. Als dessert volgt een rabarbercake met vanille. Best ok voor een bistro, maar onze te hoge verwachtingen worden niet gehaald. Misschien dat we te veel de Hos Pelle-restaurantkeuken verwacht hadden.

Göteborg (SW) - Skansen Kronan

We wandelen in de ondergaande avondzon de Skansen Kronan-heuvel naar boven. Barbecueën, drinken, zongenieten en romantische momenten beleven, zo vatten we de bezigheden van de trosjes jongeren graag samen. We geven ze geen ongelijk.

Na het afdalen van de trappen aan de andere heuvelzijde botsen we op typische Styr & Ställ-huurfietsen van ‘t stad. Het tarief ligt belachelijk laag door hun 30-minutes-rule en zo doorkruisen we Göteborg.

De Klara-bar zoeken we, maar vinden we niet. In Calor speelt een afrogezelschap het dak eraf terwijl wij rustig een pintje drinken. Uit een van de vele 7Elevens pikken we nog snel een stuk wortelcake mee en met ons vierde paar fietsen keren we terug naar een droppoint vlakbij het hostel.

Conclusie

Twee dergelijke steden op pakweg vijftien uur is te weinig. Maar we moesten erdoor en konden ze moeilijk compleet overslaan. Malmö lijkt me zeker de moeite en gemakkelijk bereikbaar voor een daguitstap als je toevallig eens te lang in Kopenhagen verblijft. Van Göteborg hebben te weinig gezien bij daglicht om een echte mening te vormen. En dat zal zo blijven. We laten Göteborg voor wat het is en morgenvroeg rijden we door. Oslo here we come!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *