Braaf in Kopenhagen

Van Lübeck naar Kopenhagen kan je via een veerdienst (Puttgarden-Rodby) of via de mega Great Store Belt Bridge. Wij kozen voor deze indrukwekkende laatste en snelden door velden en groen. 450 kilometer niets te zien, behalve het achttien kilometer lange staaltje architectuur zwevend boven het water (en die snelwegparking met voorverpakt smørrebrød).

Stay

Hotelprijzen zijn schrikwekkend hoog mochten we merken. Een vierpersoonskamer-voor-twee op de vijftiende verdieping van het Danhostel, inclusief uitzicht op Tivoli en wifi die het net tot in de kamer haalt, blijft redelijk betaalbaar. Parking voor even (gratis op zondag) is er voor de deur, rijd je over de brug naar rechts nog een 500 meter verder, kan je je wagen gratis kwijt (vanaf Islandsgade-Sturlasgade).
Een trendy alternatief? Bekijk Hotel Fox zeker eens.

See

– De Rundetaarn dien je naar boven te rennen. In de bibliotheekzaal maak je kans een leuke expositie tegen te komen. En op het dak, daar heb je een stedelijk uitzicht.

Assistens Kirkegård is een kerkhof (begroet er onder andere H.C. Andersen), maar niet in onze strikte zin van het woord. Veel park, weinig begraafplaats. Gezellig en druk bevolkt, bij mooi weer.

Kopenhagen (DK) - Opera House

– De lijnboot die de havengeul beurtelings links en rechts laat liggen, is een handige manier om het Danish Opera House te bereiken. Een indrukwekkend gebouw qua grootte en overkapping, maar in mijn ogen net iets te pompeus om het qua vormgeving een favoriet te noemen.

Kongens Have Park is de koningstuin en zo is het ook onderhouden. Geen plantje verkeerd. (En als je er ‘s avonds de EK-wedstrijd Denemarken-Duitsland op groot scherm kunt meepikken, is het enige jammere het verliezende Denemarken. Die Denen reageren daar trouwens zo gelaten op dat je de indruk krijgt dat iedereen in dat park mijn mening, dat voetbal toch maar een spelletje is, deelt.)

De Kleine Zeemeermin is echt klein en is op zo’n slechte plaats gezet, maar moet iedereen fotograferen, naar ‘t schijnt.

Noma, al enkele jaren het beste restaurant ter wereld, volgens het Britse Restaurant Magazine. (Jammer dat we het niet haalden van de wachtlijst tot een tafel en er enkel op de sluitingsdag even langsliepen.)

– Het Meat Packing District bestaat uit oude vleesverpakkende-industriegebouwen ingenomen door enkele galerijen, studio’s en bars. De pizzeria lijkt heerlijke pizza’s te presenteren. De Karrière Bar zou de hotspot moeten zijn, maar enkel open op do-vr-za.

Minder…
– De vreemde sfeer die in en rond de semi-onafhankelijke vrijstad Christiania hangt, is ons wat te alternatief. Open en bloot worden minder legale soft-substanties in hopen te koop aangeboden. Het creatieve/kunstzinnige wat we dachten dat de Christianiezen zelf plachten te zijn, vonden we niet terug. Misschien keken we erover.
– Nyhavn zou te vergelijken moeten zijn met de Gentse Graslei. Al ligt het toeristische geldgewin er hier met een extra dikke laag op.

Do

– Ga zwemmen! DGI-Byen. Een ovaal zwembad waar je rondjes zwemt van 100 meter. Centraal in de ovaal is een normaal rechthoekig zwembad, ernaast een diep spring-, duik- & klimbad en een ondiep warmwaterbad. Zoek in de omkleedruimte niet naar aparte kotjes, die zijn er niet, en het verplicht douchen voor en na doen die Denen ongegeneerd naakt.
Mits beter weer hadden we ook Islands Brygge Havnebadet overwogen. Een openluchtzwembad in het kanaal, vlakbij ons hostel.

– Hippe winkeltjes (en koffiehuizen) in Elmegade.

Istedgade, in Vesterbro, gaat over van sexshops aan het station tot hippe, kleine kleer- en interieurshops verderop (betaalbaardere huurprijzen, weet je wel). Maur met Scandinavisch meubilair en interieurobjecten is er vlakbij. Ontbijt bij Bang & Jensen (zie onder). Ga uit in de Vega/Ideal Bar.

– Scandinavische-kledijshoppen bij Bruuns Bazaar.

Strøget bevat, als winkelwandelstraat, een hoop doorsnee winkelketens. Wel de moeite zijn de winkels van Taschen, Lego, Urban Outfitters en de designobjecten in Illums Bolighus, al is die winkel veel te groot, hebben ze geen overwogen selectie gemaakt, maar proberen ze ‘alles’ te tonen.

Eat

– Ontbijt de hele dag door bij coworking-café-brunchhuis Bang & Jensen (Istedgade). Junket met muesli, of brood met een massa ei, garnalen en curry.

– Authentiek Wienerbrod bij oldies-bakkerij La Glace.

Agnes Cupcakes voor… inderdaad.

Kopenhagen (DK) - Cofoco

Cofoco (Vesterbro) is de max. Vier gangen in (ruime) appetizers-porties. Een gin-tonic met komkommerbollekes, een lekkere spumante. Zalmtartaar met komkommerschuim, krabbisque met erwten, varken met keilekkere aardappelen en asperge, honeycake icecream met yoghurt en shortbread. We voegen hun eigen ‘En Kogebog’ toe aan onze rekening en ik hoop dat we, eenmaal thuis, even hard uit zullen blinken in het vertalen en uitvoeren van de recepten als wat we hier aten.

– Het vegetarische/veganistische FireflyGarden heeft lekkere versgeperste sappen op de kaart staan en ook de polenta met champignons en de cassoulet met witte bonen en pompoen kunnen overtuigen. Een avocado-cacao-variant van chocolademousse met citrus en guave-siroop doen ons besluiten dat sommige gerechten geen evenwaardige veganistische tegenhanger kunnen hebben.

Aamann’s Smørrebrød (take-away) voor als kunstwerken belegde sneetjes roggebrood.

Kopenhagen (DK) - Aamanns SmørebrødKopenhagen (DK) - Café Alma burger

– Voor burgers moet je bij Café Alma zijn. Wat weg uit het centrum (dichtbij Danhostel), vooral locals, binnen allemaal kleine kamertjes, buiten een voetpadterras waarvan de laatste tafel binnenkijkt in de keuken. Zo zien we ook ineens dat we lang moeten wachten met reden. Een seasonal plate met zalm, garnalen, soorten ham, aïolie, asperges, gebakken ajuin, … is een ruime start. Van de beef-bacon-burger is het beef McDonaldsgewijs nogal droog gebakken (sommigen zullen dat meer appreciëren), de kip uit de chicken-guacamole-variant is daarentegen wel lekker mals en ook over de bijhorigheden (chilimayonaise!) hebben we niet te klagen.

Sticks’n’Sushi. De klok wijst het midden tussen lunch- en diner-tijd aan. Als enige klant nemen we plaats in het restaurant en de ober is overactief, doch sympathiek. De menukaart is stylish uitgewerkt, het bewijs dat dat kan met foto’s van alle gerechten erin, maar bevat veel te veel keuzemogelijkheden. We krijgen sushi en sticks zoals ze horen. Niets meer, niets minder. Wij tevreden.

Andere (gastronomische) resto’s die op onze shortlist stonden, maar het niet haalden: Den Lille Fede, Geist, Relae, Geranium en Noma uiteraard.

Conclusie

Schitterende stad. Brede straten, fietsers, groen, moderne en grootse architectuur. Alle gebouwen hebben minstens vijf verdiepingen en het allergrootste deel heeft er ook maar vijf. Ensrettet. Veel ensrettet. Eénrichtingsstraten. Terrasjesmensen die niet opgeven als het begint te druppelen. Snel omslaand weer. Veel zoetigheid en bakkers. En frisors. Kappers.

Maar… er gebeurt niets. Alles en iedereen is zo braaf. Niets springt eens uit de band.

Wij deden het op drie dagen en dat was perfect om het gevoel te krijgen Kopenhagen gezien te hebben.

Kopenhagen (DK)

We steken over naar Zweden, met Malmö en Göteborg

Comments: 1

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *