Gevelsteenevolutie

Bij de normale opbouw van een nieuwbouwwoning worden de gevelstenen stelselmatig geplaatst, ongeveer de snelbouwsteen volgend. Door de leveringsvertraging die onze gevelsteen opliep werd eerst het volledige huis in snelbouw opgetrokken. Met het plaatsen van de gevelsteen werd aangevangen tijdens ons verlof eind mei en, zoals je op de foto hieronder kan zien, is ons huis nu, een kleine maand later, volledig ingepakt.

Gevelsteenevolutie

De Wijngaard 9 / Zwart Super van De Saegher kozen we in de U-steen-variant om wat hetzelfde effect te krijgen als een gelijmde steen, maar toch met gewoon metselwerk. Ongevoegd en behoorlijk ruw dus. En dat is zeker geslaagd. Als je van dichtbij gaat kijken, zie je natuurlijk door de (smalle) voeg wel de mortel zitten. Dat is een donkere mortel, maar door de zeer donkere stenen is het contrast toch redelijk groot en lijkt de mortel (zeker als de zon er op schijnt) lichter van kleur dan verwacht. Het extra uitschrapen van de mortel op plaatsen waar hij wat te ver in de voeg komt, is daar de oplossing voor. Een werkje voor komend weekend…

De ramen worden één van de dagen opgemeten, aan het dak kunnen ze beginnen, de rioleringsleidingen, regenwaterput en septische put kunnen geplaatst worden. Het dak zal er (waarschijnlijk) niet meer volledig op staan voor het bouwverlof zoals voorzien, maar we blijven behoorlijk goed op schema!

Comments: 1

 • Tim De Bie January 18, 2011

  Beste,

  voor onze woning hebben we ook gekozen voor de wijngaard 9, in U-steen formaat.
  Na een keer jullie werf te bezoeken in de zomer van 2010 (referentie gekregen van Desagher) waren we helemaal overtuigd. Deze week was het dan zover, we zijn ook begonnen aan de gevelsteen. Echter niet voor lang, eerst was er discussie om hoe de steen moet geörienteerd zijn, met de holte naar boven of naar beneden? Na een paar telefoontjes naar Desaegher lijkt het niet zo een rol te spelen. Daarna was het probleem de mortel, deze is ondanks het gebruik van kleurpigment veel te licht en je ziet hem veel te hard zitten tussen de stenen. Daarom had ik ekele vraagjes over jullie avontuur:
  – met welk hulpmiddel hebben jullie de voegen uitgekrabt?
  – weet je nog welke cement of misschien klaargemaakte mortel? jullie hebben gebruikt?
  – weet je toevallig nog hoe de stenen geörienteerd waren bij jullie?
  – hebben jullie metsers enige opmerkingen gegeven over waar ze moetsen op letten bij het verwerken van deze stenen? (bv, minder mortel gebruiken ofzo)

  Als je een foto zou hebben van het opgaand metselwerk in detail, dit zou misschien helpen om mijn metser wat te overtuigen.
  Als het niet zo ver was, had ik hem eens meegenomen (we zijn bezig in de kempen)
  naar jullie werf om te laten zien hoe het resultaat hoort te zijn!

  Alvast bedankt voor je tijd en informatie,

  met vriendelijke groeten,

  Tim

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *