Berlijn, een verlengd weekend

Van vrijdagavond tot maandagavond, drie dagen van het Allerheiligenweekend, op citytrip met de schoonbroers en -ouders naar de stad die tot amper tweeëntwintig jaar geleden nog in twee verdeeld werd door een stuk beton.

Vrijdagavond. (28 okt)
Met EasyJet vliegen we van Zaventem naar Berlijn Schönefeld (SXF). Na wat geworstel met S- en U-Bahnen belanden we in het metrostation Spittelmarkt en een blok verder in ons hotel Titanic. Kleine kamers met veel spiegels, weinig tot geen kastruimte, maar het ideale budgethotel voor dergelijke korte citytrip.

Berlin: Warschauer Straße

De heel-de-nacht-door-service van de metrolijnen in het weekend brengt ons in Friedrichshain, de buurt rond de Warschauer Straße. Aan de gezonde mix van Berlijners en toeristen merken we de juiste plaats uitgekozen te hebben. Wij vlijen ons neer, met een stevige cocktail in de hand, in de Künstliche BEATmung, een drukbezochte sixties-futuristische loungebar met afgeronde ruimtes en diep doorzakkende zetels. We kuieren door de Revaler Straße met zijn oude fabrieksgebouwen ingepalmd door clubs (Suicide Cirkus, Astra, Raw, Cassiopeia, …) en graffiti. Afsluiten kan moeilijk anders dan met de enige echte Berlijnse curryworst (ohne darm). Hotelwaarts merken we de late openingsuren van de fastfoodketens (Burger King, McDonalds, … in metrostation Alexanderplatz) op, en de rijen die er zich, rond de klok van vieren, nog vormen.

Zaterdag. (29 okt)
Ontbijt in het hotel en de ‘hoogtepunten’-wandelroute doorheen Berlijn staat op het programma, al doen we hem niet volledig zoals voorgeschreven. We komen langs Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz (met het jammergenoeg pas om 12u openende Frohsinn Joghurt), het Sony Center, het Holocaust Mahnmal of ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas’ met zijn desoriënterende en nog geen klein beetje isolerende werking (zonder afspreekplaats raak je elkaar zo kwijt) en de Brandenburger Tor met het begin van Unter Den Linden.

Berlin: Holocaust-Mahnmal

Met onze preregistratie en na een security check werden we toegelaten tot de Reichstag/Bundestag, het vroegere en huidige parlement. Na het verlaten van de lift laat elke bezoeker zich gedwee meevoeren op de, door-de-gratis-audio-guide georchestreerde, wandeling tot bovenin de koepel. Mooie uitzichten op de stad en een koepelarchitectuur die zeker de moeite waard is.

Berlin: Bundestag / Reichstag

Bij restaurant Oranium stappen we (willekeurig) binnen om de nodige energie voor de rest van de dag op te doen.
De verschillende verdiepingen van Kunsthaus Tacheles, een (behoorlijk) alternatief kunstencentrum met alleszins enkele kunstenaars wiens werk hier thuis niet zou misstaan/hangen, moesten ze de prijzen even alternatief houden als het gebouw tenminste.
Het wordt al later en we skippen het begin van de wandelroute om voor sluitingstijd de Bunte Schokowelt Berlin van Ritter Sport te kunnen bezoeken. Een hele rij gegadigden voor ons wil elk een eigen Ritter Sport-chocolade-smaak samenstellen en wij besluiten het dan maar met de standaardsmaken te doen. Niet dat we ons dan beperkt voelen in onze keuzevrijheid, verre van zelfs.

‘s Avonds schuiven we aan aan de ovale toog-met-water-en-bootjes van Sachiko Sushi, een in een zijstraatje verstopte sushibar in Charlottenburg. Op de bootjes komen bordjes met daarop live, door de ‘sushi-man’ in het midden van de ovaal, bereide vis/rijst-gerechtjes. Je eet wat je maar wil, de kleur van de bordjes bepaalt de prijs en dan verwacht je achteraf te verschieten bij het krijgen van de rekening, maar die viel echt wel goed mee. Aanrader! Daar we, wegens volzet, de panoramische buitenlift van Solar Lounge niet in geraken, sluiten we de avond rustig af op een verwarmd terras op de Potsdamer Platz.

Berlin: Sachiko Sushi

Zondag. (30 okt)
Ontbijten doen we bij Anna Blume die drie étages aan ontbijtlekkernijen op onze tafel tovert. Door de koffies, thees, warme melksoorten, fleece dekentjes en terrasbranders houden we ons aangenaam warm op het terras. Geloof het of niet, maar vanaf een uur of tien zat het grote buitenterras volledig vol en dat eind oktober…

Berlin: Anna Blume breakfast

Via de Kulturbrauerei en de uitgestrekte rommelmarkt (met gepofte kastanjes) aan het Mauerpark komen we bij een stuk muurmonument terecht aan de Bernauerstraße. We doen wat geschiedenis op over ondergrondse vluchtgangen, ervaren een stukje muur en dode zone zoals destijds en waarderen de architectuur van de Kapelle der Versöhnung zeer sterk (architecten Peter Sassenroth en Rudolf Reitermann).
De Berliner Dom staat als volgende toeristische bezienswaardigheid op het programma. We wurmen ons door de massa volk om net na sluitingstijd de kathedraal niet meer te betreden. Een halve liter op een terras met vriendelijke noch werklustige serveersters had de nodige troost moeten brengen, maar het is pas de pompoenpitpretzel uit de Snack ‘n Coffee enkele metrostations verder die daarin slaagt.

Berlin: Joods Museum / Jüdisches MuseumBerlin: Joods Museum / Jüdisches Museum

Het Joods museum houdt ons nog enkele uren bezig. Qua museum behoorlijk saai, maar de indrukwekkende architectuur van het gebouw, zowel binnen als buiten, (architect Daniel Libeskind) en de drie belevingsruimten maken veel goed. Allereerst is er de Holocaust-Turm, een 24 meter hoge, onverwarmde en enkel met een spie buitenlicht verlichte ruimte. Een beklemmende ervaring, als je medebezoekers tenminste even stil willen zijn. De Garten des Exils neemt je zekerheden weg. Horizontaal en verticaal worden even in een hoek gezet en duizeligheid is niet veraf. Shalechet van Menashe Kadishman, een installatie in de Leerstelle des Gedenkens waar je over tienduizend uit plaatstaal gesneden gezichten loopt en zo zelf de angstkreten van de slachtoffers veroorzaakt, geeft je niet echt een vrolijk gevoel. (Tip: Blijf even kijken tot iedereen uit de ruimte is, wacht tot er opnieuw enkelen in de ruimte staan, zonder te weten dat ze op de installatie mogen lopen, en bekijk hun verontwaardigde reactie op het moment dat toch iemand het aandurft het kunstwerk te betreden.)

Een heerlijk eenvoudige pasta met truffel en, naast mij, gnocchi met walnotensaus van Ristorante Petrocelli en een nachtelijk bezoek aan het Holocaust Mahnmal vervolledigen deze vermoeiende slenterdag.

Maandag. (31 okt)
Ontbijten doen we in de Hackeschen Höfe, een reeks binnenplaatsen, waar zich onder andere Barcomi’s Deli bevindt. Heel wat verschillende bagels, soorten yoghurt, muesli en de er ongelofelijk lekker uitziende cheese cake (maar ik kon me inhouden) sieren de kaart. Njam.
In Do You Read Me?! bladeren we door enkele creatieve/design/cultuurmagazines en in Firmament aanschouwen we een aantal kledingstukken. Deze laatste winkel is trouwens in een wondermooi pand gelegen. Het L40-gebouw is ruw, donkerder dan de meeste foto’s laten uitschijnen, speelt met overhangende verdiepingen, open/gesloten muren, strakke glasvlakken en niet-conventionele ruimteindelingen (Architecten Roger Bundschuh i.s.m. Cosima von Bonin).
Een zeer kleurrijke, volledig volgepropte kinderwinkel kruist onze weg. Jokes metekind Daan is hopelijk blij met zijn nieuwe muts vanuit Mia Mohnstreusel.
De Supalife Kiosk heeft een collectie zeer betaalbare zeefdrukken (in genummerde oplage) van voornamelijk lokale artiesten, alsook kledij en een beperkte collectie designboeken. De moeite om eens door te lopen, de screenprints op je in te laten werken en bij thuiskomst via hun online shop je favoriet werk te laten shippen.

Berlin: Currywurst ohne darm. (Curry am Revaler Eck)

Zonder een tweede curryworst Berlijn verlaten, kunnen we niet maken. In het Warschauer Straße-metrostation stappen we nog even uit als tussenstop richting de luchthaven om, net zoals we de citytrip begonnen zijn, een échte curryworst te verorberen.
Berlijn, je smaakt naar meer!

De volgende keer in Berlijn…
Weinerei, 25Books, Bagjack Store, Bless, Café Bravo, Solar Lounge/Resto, Eschschloraque, Ana e Bruno, Nu, Vox, Frohsinn Joghurt, Curry36, Sage Resto, Berghain Panorama Bar, Die Turnhalle, Saphire Bar, Zagreus, Magnet Club, Wasted German Youth, Room Safari, Weekend, etc.

(Via onder andere Unlike, Berlijn Blog, DesignSponge, Lonely Planet, etc.)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *