Parijs & Le Mans

Een verrassingstrip ter ere van de verjaardag van mijn vriendin… vier dagen in begin augustus, niet te voordehandliggend, niet al te ver weg en toch voldoende gevuld en gevarieerd om er mooie herinneringen aan over te houden. Achteraf beoordeeld: meer dan goedgekeurd!

Parijs
De woensdagavond hadden we al een afspraak te Menen voor een barbecue. Dat kwam goed uit om daar te overnachten en ‘s morgens door te rijden. Een paar uur later parkeerden we in de parking des Patriarches op een paar honderd meter van ons hotel. The Five Hotel was een berekende gok. Op verschillende blogs en reissites werd het beschreven als een echt wel deftig en mooi designhotel, maar de vrees zat erin dat het kitschgehalte zou overwegen. Daar aangekomen werd snel duidelijk dat de vrees onterecht was. Alles was er op zijn plaats, goed doordacht en niet overladen. Alleen de traphal (volledig feloranje) bleek toch even wennen… De kamer was klein, maar gerieflijk en leuk afgewerkt met leds, een kamereigen geurverspreider en geperfectioneerd met uitgestrooide rozenblaadjes. Het verbaasde mij hoe snel ik me ‘thuis’ voelde in deze mini-omgeving.

The Five Hotel - Parijs

Met ons zeer handige, in een krantenstalletje gekocht, ‘Paris Pratique par arrondissement’ in de hand vonden we de weg naar de Rue de Mouffetard om er zowel een flesje rode wijn, enkele stukken kaas en een vers Frans brood uit te zoeken. Met onze picknickinkopen begaven we ons naar de Jardin des Plantes waar we ons op een bankje nestelden en ons tegoed deden aan de typisch Franse producten.

Picknick - Jardin des Plantes

Het weer zat (meer dan) mee en wandelend verkenden we de grootstad. Zoals iedereen zagen we (de buitenkant van…) de Notre Dame, het Louvre, de Moulin Rouge, de Arc de Triomphe, Montmartre en de Sacré Coeur. Aan de innerlijke shoppingdrang werd ook gedacht in de mega-Galeries La Fayette en de een stuk meer designershop Colette. ‘s Avonds bracht die andere innerlijke noodzaak ons in het showroom/restaurant l’ Atelier Renault op de Champs-Elysées. Met aan de ene kant zicht op F1-bolides en andere meesterwerken van Renault en aan de andere kant zicht op de Champs-Elysées zelf genoten we hier van het driegangenmenu.

‘s Morgens schoven we aan in de kleine, maar uiterst gezellige en kleurrijke ontbijtkelder van het hotel. Het is heerlijk wakkerworden in dergelijke ruimte met croissants en andere lekkernijen. Enkele verplichte bezienswaardigheden ontbraken nog op onze toeristisch Parijsbezoek, maar de tijd drong. De metro bracht ons dan ook zeer vlot en stipt vlakbij Père Lachaise, het kerkhof waar je door kan blijven dwalen en de laatste rustplaats van heel wat bekenden tegen kan komen (Jim Morrison, Oscar Wilde, Chopin, Molière, etc.).

Père Lachaise - Parijs

Nog twee designershops le Bouclard en Surface To Air lagen op onze route om uiteindelijk via de Eifeltoren terug te keren naar de parking en Parijs (later dan gepland, maar nog een dag te snel) te verlaten.

Le Mans
Een vijftiental kilometer van Le Mans zelf lag onze camping Château de Chanteloup die de volgende twee nachten ter overnachting zou dienen. Tussen kanjers van, vooral Britse, caravans die ook hun gezellige mega-barbecuestel meegebracht hadden, zetten we ons tentje op.

Camping Le Chateau de Chanteloup

We besloten ons niet geheel belachelijk te maken en onze Campinggaz-brander te laten zitten. De auto in en onze TomTom-reisleider ons naar de dichtstbijzijnde restaurants laten leiden dus. Je houdt het je echter niet voor mogelijk hoe doods de omgevende dorpjes erbij lagen op deze vrijdagavond. In het restaurant van het derde dorpje zagen we nog licht branden en waren er precies nog klanten. Vier ouderen die al even hun koffie op hadden zo bleek en het keukenpersoneel was reeds naar huis. ‘Iets in de buurt om te eten, nu nog open? Euh, misschien in Le Mans…’ Rond tien uur kwamen we aan in Le Mans waar we de eerste de beste brasserie, ‘Le Bistrot sur la Place’, ons lieten bedienen. Een culinaire droom was het niet, maar gegeten hadden we.

Le Mans

Zaterdagochtend dook ik even het campingzwembad in, waarna we opnieuw naar Le Mans afzakten. De stad bestaat uit twee delen, de moderne stad met zijn winkelstraten en op de heuvel de gezellige, smalle kasseisteegjes met de kathedraal aan het uiteinde. Na het rondslenteren hadden we in de late namiddag een squashterrein gereserveerd in het sportcentrum Les Cèdres. Dit heeft dezelfde eigenaars als de camping waardoor we hier volledig gratis terecht konden. En daar mijn vriendin mij al enige tijd wilde meekrijgen op een squashterrein leek dit het ideale initiatiemoment. Buiten wat kneuzingen en een zware vernedering qua score toen heb ik er nog steeds geen spijt van…

Terug in Le Mans centrum aangekomen, zochten we La Ciboulette op, een restaurant in het oude stadsgedeelte met een typisch Franse keuken en een mooi terras op een kruising van enkele steegjes. We waren maar net op tijd daar de niet-gereserveerde tafels-voor-twee volzet waren zo’n tien minuten na onze aankomst. Het degustatiemenu bevatte alles waar ik bij de kleinere menus verschroeiende keuzes over zou moeten maken. De zeven gangen smaakten dan ook echt van de eerste tot en met het ruime dessertbord als laatste voortreffelijk. Met een volle maag slenterden we nog wat door de donkere straatjes om uiteindelijk tussen het naar de kathedraal starende volk was te belanden. La nuit des Chimères was namelijk volop aan de gang en op de kathedraal werden beelden geprojecteerd waardoor ofwel de architecturale vormen van het bouwwerk versterkt werden, ofwel een heel ander object, zoals een piratenschip, de kathedraal leek te vervangen. Zeer verrassend om op dergelijke ingewikkelde drie-dimensionale vorm andere drie-dimensonale zaken te zien verschijnen.

Kathedraal (nuit des chimères) - Le Mans

Huiswaarts
Eerst stond zondag nog een bezoek aan één van de ‘Plus Beaux Villages de France’ op het programma. St-Ceneri-le Gerei bleek een klein, groen, idyllisch langs water gelegen dorpje met meer toeristen dan inwoners. Lang konden we er ons dus niet bezig houden. Erna hadden we nog de hele dag om de 500 kilometer te overbruggen.

Op vier dagen tijd in een designhotel en op een camping verbleven, een grootstad met wereldbekende toeristische bezienswaardigheden bezocht en door kleine straatjes van een middeleeuwse stadskern geslenterd. Gepicknickt en uitgebreid gedineerd, gezwommen en gesquasht… Het leek veel langer dan het was, maar met een dagje extra in Parijs en een dagje extra om de streek rond Le Mans te verkennen zou het helemaal ideaal geweest zijn.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *