Pukkelpop 2009

Woensdag rond half twaalf met Limp Bizkit door de boxen parking 1 oprijden en een frisse Rodenbach open trekken in de stralende zon. Een uur in de vlakke zon aanschuiven voor de bandjes en ons in vak A1 van de camping geplaceerd. Eén ding was nu al zeker, ik zou minder kilometer afleggen dan vorig jaar (ergens achteraan parking 3 en een campingvak far far away.)

Donderdag
The Maccabees openen het festival en Neveneffecten met de Lunatics zorgen voor de eerste volle Wablief. Jammer dat dat voor mijn toetrede was, want Amanda Blank was geen waardige vervangster. The Juan MacLean die daarna volgde en welgeteld een set van vijf, of misschien zes, nummers speelde, was daarentegen een eerste topper van het festival. Happy House!

The Juan MacLean

De fanfare van Shantel & Bucovina Club Orkestar feestte erop los in de Marquee, die trouwens een heel pak opener en beter geplaatst stond dit jaar. Jon Hopkins had zijn ambientmuziek blijkbaar thuis laten liggen daar er heel wat stevige beats uit zijn electronisch speelgoed getoverd werden. En ik zat daar, in de château, om even tot rust te komen… Passion Pit bleek, zoals verwacht, niet geheel mijn ding, maar Dizzee Rascal was, op het uiteraard afsluitende Bonkers na, dat ook niet. Een stukje verfrissend Soap&Skin gevolgd door het oeuvre van Zombie Nation wat op zijn beurt gevolgd werd door een meer dan aangenaam, aan-knopjes-draaiend Simian Mobile Disco. Het verplichte The Offspring pikte ik ook nog snel even mee, net zoals de bijhorende frieten. Nog twee toppers zouden volgen, al had ik er op voorhand geen geld op ingezet. Booka Shade bracht zijn sowieso al heerlijke sound met een stevig live-sausje erover. De twintig minuten dat ze overtijd bisnumers speelden vond niemand (behalve die vijftienjarige Crookersfans die het sausje niet lustten) dan ook erg, al werd het buiten geraken uit de dance hall nogal afzien daar dat op dat moment blijkbaar de verkeerde richting uit was. Met een, nog nooit van gehoord op een paar iTunes-30-seconden na, maar toch niet minder dan fantastisch Zero 7 kwam de donderdag aan z’n einde. Op het festivalterrein dan toch…

Booka Shade

Vrijdag
Onze pogingen om wat comedy mee te pikken, draaiden op niets uit. Xander De Rycke, volzet. Maar geen getreur, Das Pop ving ons op aan de main stage. Hun set was wel quasi dezelfde als op de Lokerse Feesten (en zo goed als dezelfde als hun festivaloptredens in 2008), maar een leuk begin van de dag was het zeker. Via het best aangename Delphic kwam ik bij de Waxdolls terecht die wel wat teleurstelden. Ik zag ze op Grensrock echt het beste van zichzelf geven, maar hier, om half twee in de Dancehall, ontbrak het hen wat aan vettigheid. Tijdens het poetsen der tanden in de Randstadstand bleek ik nogal snel hoofdpijn te krijgen van een op de achtergrond spelend New Found Glory.

Puppetmastaz

Gelukkig waren in de Marquee al snel een stelletje poppenkastspelers van hiphop aan het doen. De Puppetmastaz, het eerste hoogtepunt van de dag! Direct gevolgd door het tweede door de actie die Buraka Som Sistema overbracht op het publiek. De bevloering leed eronder. Alter Ego, Kap Bambino en Vampire Weekend bekoorden me maar matig, zeer matig. Van Snow Patrol ving ik enkele seconden op, maar ik hoorde dat het goed was. Het mij relatief onbekende Fever Ray bracht een met donkerheid en lasers overladen show ten berde. Heerlijk, zweverige muziek, maar jammergenoeg geen plaats voor enige menselijkheid tijdens het ‘optreden’. Toch zorgden zij voor mijn beste na-festival cd-aankoop.

dEUS

dEUS, dé voornaamste reden van mijn op Pukkelpop zijn, bracht een spetterende vertoning. Serpentine, Instant Street, Theme From Turnpike, Hotellounge, Suds & Soda, Pocket Revolution, Slow, Morticiachair, enkele nieuwe nummers en dat doorspekt met gastzangers (Snow Patrol, Fever Ray, The Hickey Underworld) en uiteindelijk De Jeugd van Tegenwoordig die tijdens de afsluit het podium even overnam. Ik was compleet over mijn toeren toen ik vanop de vijfde rij voor het podium de Marquee verliet om Kraftwerk, de tweede reden voor mijn Pukkelpoptickets, te aanschouwen. Meer dan het zittend luisteren kon ik hier dan ook niet meer voor opbrengen (al klonken ze uiteraard wel perfect hoe Kraftwerk zou moeten klinken… daar ze al x jaar zo klinken.) Mish Mash Soundsystem bracht ook niet veel zoden aan de vrijdagse dijk. Laat de zaterdag maar komen!

Kraftwerk

Zaterdag
Le Corps Mince de Françoise kon me niet overtuigen zo vroeg op de dag. Bij Shadow Dancer leek het daarentegen direct acht uur later. De Château stond in vuur en vlam. Micachu & The Shapes deden hun ding, jammergenoeg niet volledig mijn ding, maar toch leuk om te zien en Gang Gang Dance groeide echt tijdens het optreden. Uiteindelijk begon ik ze zelfs redelijk te appreciëren. In de zetel, koptelefoon op en aan niets denken leek me het ideaalscenario voor hun beluistering.

Gang Gang Dance

Yo! Majesty, Fennesz, nee, dank je. The Whitest Boy Alive? Graag! Ongetwijfeld de topper van de dag.

The Whitest Boy Alive

Bij Klaxons was ik blij en tevreden met de oordopjes ergens diep in een broekzak. Weinig muziek, veel bass. Bij afloop snelde ik naar voor om voor de tweede keer dEUS dit weekend weer vooraan post te vatten. Geen gastzangers ditmaal, maar een deftige, pure dEUS-set. Het overweldigende gevoel van vrijdag ontbrak, maar geen kwaad woord. Na een afsluitend Roses kan je ook onmogelijk een kwaad woord uitbrengen. Moderat werd de finale afsluiter van het festival. De naam afsluiter eigenlijk niet waardig, maar toch stevig, dansbaar, aangenaam en plezant! Op de camping sneuvelden de laatste Rodenbachs, nootjes vlogen in het rond en het uitslapen deed deugd.

Pukkelpop 2009

Rustig ontbijten (dat zakje Knorr vier-kazen-pasta moest nog op), afbreken en Gentwaarts keren en de rest van de zondag nagenieten, was alles wat me nog te doen stond. Pukkelpop 2009, ookal had je buiten dEUS en Kraftwerk voor mij geen supernamen op het eerste zicht, je gaf me 3+ dagen aangenaam vertier en de ontdekking van een aantal groepen die ondertussen mijn iTunes aanvoeren. Meer moest dat niet zijn!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *