iPhoto ’09 + GPS-trackers

Apple’s iPhoto ’09 brengt als eerste en belangrijkste nieuwe feature gezichtsherkenning. Iets waar ik als taggraag persoon echt op zat te wachten. Al werkt het nog niet perfect (logisch, het is nog maar 2009 en de eerste consumentvriendleijke applicatie die dit op zijn feature-list heeft staan naar mijn weten) en er kruipt alleszins heel wat tijd in om een fotobibliotheek-backlog (van zo’n 20 000 foto’s, overwegend snapshots van personen) te verwerken. Maar eenmaal dat gebeurd is (verslavend!) en er van een persoon een 20tal gezichten bevestigd zijn, boekt iPhoto’s Faces verbazend goede resultaten. Ik wacht vol spanning de dag af dat bij het importeren van nieuwe foto’s iedereen perfect herkend wordt.
Een tweede handige feature is de integratie met Facebook en Flickr. Gedaan met de externe export-plugins, maar standaard hun iconen altijd beschikbaar. Great!

Ook Places is toegevoegd. Op Flickr geotagde ik mijn foto’s al manueel, maar dit kan ik nu direct in iPhoto. Het minpunt hieraan is natuurlijk het woord ‘manueel’. Een met een gps-chip uitgeruste compactcamera zou niet enkel heel wat tijd besparen, de correcte plaatsing van de foto’s zou er ook een pak op vooruit gaan. Jammergenoeg zijn de beschikbare fototoestellen (ik laat de gsmcamera’s buiten beschouwing) op één hand of zelfs vinger te tellen (Nikon Coolpix P6000). De moeilijkheid ligt voor de hand. Een gps-chip heeft nog steeds een bepaalde tijd nodig om de benodigde satellieten te lokaliseren en vijf minuten wachten voor je een snapshot kan nemen, lijkt me niet ideaal en, anderzijds, de gps continu laten aanstaan vreet ongetwijfeld stroom.
Enkele alternatieven zijn gps-trackers die apart van je fototoestel werken en achteraf, softwarematig door het tijdstip van het nemen van de foto en je gps-tracker te vergelijken, je juiste locatie aan de exif-data van de foto toevoegen. Maar deze breiden je foto-import-flow weer met een stap uit en je moet een extra apparaatje op zak hebben. (ATP Photo Finder / Gisteq Photo Trackr)
Nog een jaar wachten en manueel geotaggen lijkt me dan ook de beste oplossing.

iPhoto ’09… Kortweg twee toevoegingen die ik op mijn online foto’s al toepaste kan ik nu ook offline bewaren en dit handiger en met extra functionaliteit. Voor mij was het de upgrade zeker waard!

Gesponsorde uitsmijter:
De zoektocht naar gps-trackers in combinatie met compact camera’s bracht me ook op enkele spy-shops. Deze zetten aan tot het gebruiken van deze gps-trackers en andere surveillance-apparaten voor al dan niet legale (op het vlak van privacy) doeleinden.

Je zou er bijna schrik van krijgen zelf bespioneerd te worden als je ziet wat mogelijk is voor een zeer beperkte prijs. Zo is er een verwijderde sms-berichten hersteller waarmee je alle communicatie kan nagaan (als je de sim-kaart in je bezit hebt, als de smsen op je simkaart opgeslagen worden… en je de pincode kent tenminste.), er zijn hardwarekeyloggers (“Gebruik de USB Keylogger niet zonder de toestemming van alle betrokkenen.”), mini-camera’s die je op enkele seconden overal kan opstellen en uiteraard de afluisterapparatuur-detectors. Leuk allemaal om eens van spion te spelen, maar ik veronderstel dat er een serieus gebrek aan vertrouwen moet zijn om deze zaken te gebruiken voor om het even welke doeleinden.

Interessanter zijn de gps-trackers die te installeren zijn in je auto, of die je meeneemt tijdens een fietstocht of wandeling. Je precieze route wordt opgeslagen en deze kan je achteraf bekijken op bvb. Google Earth. Hiermee breng je dus perfect je reis in kaart en achteraf nagaan waar je juist geweest bent, wordt kinderspel. In vergelijking met de hierboven genoemde gps-trackers zijn deze, volgens de producteigenschappen op de sites, nog een stuk nauwkeuriger en bieden ze een langere gebruiksduur. Hun hoofddoel is dan ook om langere tijd onophoudelijk te werken. Dat verschil merk je natuurlijk ook aan de prijs…

Voor verdere info kan je terecht op de spy shop voor afluisterapparatuur Spy3K.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *