Who moved my cheese?

Who moved my cheese? – An amazing way to deal with change in your work and in your life.” is de volledige titel van het boek van Dr. Spencer Johnson met een voorwoord van Kenneth Blanchard Ph.D.

One of the most successful business books ever.
— Daily Telegraph

Een bizarre titel voor een ‘business’boekje. Ook maar een bizarre 94 pagina’s, en op een uurtje is het doorlezen. Allemaal bizar om een van die succesvolle boeken te zijn, maar een dun, speels boekje draagt er uiteraard toe bij dat de prijs zeer laag ligt, waardoor het inderdaad wel eens veel over de toonbank van eigenaar zou kunnen verwisselen. Ik leerde het kennen uit een artikeltje in de Vacature-krant van enkele weken geleden en vond het bij Proxis voor 9,25 euro. Onmogelijk *kuch* om te laten liggen dus.

En nu ik het gelezen heb, denk ik nog altijd dat het zijn prijs wel waard was. Al is het verhaaltje zelf af en toe redelijk voorspelbaar en kan je het met wat boerenverstand ook wel opkomen, het laat je over enkele zaken nadenken en net dat nadenken maakt het interessant. Twee muizen en twee Littlepeople (Je moet er niet veel achter zoeken, gewoon mensjes ter grootte van een muis.) zitten in een doolhof waar her en der kaas te vinden valt. Op een gegeven moment vinden ze een grote voorraad kaas en maken ze er zich gewoon aan dat ze daar ‘altijd’ kaas zullen blijven vinden. Op een bepaalde dag een lange tijd later is de kaas opeens op en moet het viertal op zoek naar een nieuwe voorraad. Alle vier gaan ze op een verschillende manier om met die verandering in hun leven.

De kaas wordt als een metafoor gebruikt voor alles wat een mens graag heeft en gelukkig maakt. Dat kunnen verschillende zaken zijn: een goede job, een liefdesrelatie, geld en bezit, gezondheid in lichaam en geest, etc. Het doolhof staat dan weer voor de plaatsen waar je zoekt om de ‘kaas’ te bereiken.

De finale conclusie is dat zeer veel mensen angst hebben voor verandering en dat dat eigenlijk voor niets nodig is, want verandering heeft altijd ook positieve kanten en die positieve kanten wegen quasi altijd op tegen de negatieve. Maar dan moet je er wel op voorbereid zijn, de veranderingen zien aankomen en erop anticiperen in plaats van ze te negeren en ze niet te willen zien.

Mijn finale conclusie: best leuke lectuur en op een uurtje is het gelezen.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *