Plaatsing van de kelder

De kelder zit in de grond… uiteraard met de nodige paar dagen vertraging, maar het is zover. Ze zijn begonnen! We zijn aan het bouwen!

Op de planning stond het planten van het betonnen gevaarte op eergisterenochtend. Om 7u30 zouden ze er zeker zijn. Toen wij, met een zak ontbijtkoeken om de start te vieren, toekwamen om het spektakel gade te slaan, kon de aannemer me vertellen dat de mannen van de kelder alweer weg waren. Door hun camion met lange oplegger (kelder + graafmachine) waren ze niet dichter dan 200 meter van onze grond geraakt. Onze straat indraaien was geen probleem, maar de bocht die ze moesten nemen om die vorige straat in te slaan bleek behoorlijk onhaalbaar. Midden in een dorpskern bouwen heeft ook zo zijn nadelen blijkbaar.

Kelderput
De kelder-put

Deze morgen probeerden ze dus nog eens opnieuw. Ditmaal met een korte vrachtwagen en zonder graafmachine. Het graven was ondertussen reeds gebeurd door een aannemer die op de buurwerven aan de slag was en snel een halve dag voor ons kon inplannen. De prefabkelder van Olivier arriveerde én geraakte in de straat. Bij een eerste poging bleek de put nog vijf centimeter te kort en de kelder werd terug opgehaald, maar na wat bijgraven lukte het plaatsen bij de tweede poging zeer vlot. (Het klonk nochtans niet vanzelfsprekend om een gevaarte van zestien ton op de centimeter nauwkeurig te plaatsen, maar met de nodige ervaring…)

Kelder
Het plaatsen van de kelder

Rondom de kelder werd terug aangevuld met een deel van het uitgegraven zand en overdekt met planken (voor de veiligheid). Ook de sleuf voor de nutsleidingen werd gegraven en de wachtbuizen werden klaargelegd. En nu, wachten op de aansluitingen.

Comments: 7

 • een goede raad April 26, 2010

  Tiens, energiezuinig… Waarom is gans uw buitenmuur dan 1 grote koudebrug naar de grond???

 • Thomas April 26, 2010

  Kelder zit buiten het verwarmd volume en wordt ook gebruikt als koude berging. De ruimte erboven is de berging, ook niet verwarmd en die is op zijn beurt geïsoleerd van de andere ruimtes.
  Dus ik begrijp niet goed waar je met je goede raad naartoe wilt?

 • een goede raad May 01, 2010

  Sorry voor de onduidelijkheid. Maar uw buitenmuren staan zonder thermische onderbreking op de beton (lijkt mij) Uw muren worden dus koudebruggen. Ondanks alle isolatie… Voor de rest: mooie blog. Succes verder

 • Thomas May 01, 2010

  Nogal vreemd dat dit als reactie op een post over de kelder staat, vandaar de verwarring.
  Die koudebrug zal er dan inderdaad wel zijn, maar lijkt me zeker geen ramp. Ik denk dat het grootste deel van de woningen momenteel ook nog zo gebouwd worden en qua energieverlies zal dat inderdaad een (klein) effect hebben en er zal een iets groter risico zijn qua condensatie… maar het is ook niet ons doel er een passiefhuis van te maken.

  (PS: Waarom volledig anoniem reageren op een blog?)

 • Jef May 01, 2010

  Vraagje @ de anonieme boodschapper van de “goede raad” koudebruggen: als kenner kan je waarschijnlijk ook wel een goed gefundeerde berekening voorleggen van het aantal kWh-aardgas dat er bespaard zou worden per jaar en per lopende meter van deze “koudebrug” indien in plaats van de nu gebruikte snelbouwsteen “Poroton” van 14 cm dikte een eerste laag van een 5-tal cm in cellenglassteen zou gemetseld geweest zijn.
  (Ik vrees dat het resultaat nogal teleurstellend zal zijn, vermits het o.a. ook voor het EPB-verslag qua energieprestatie (versie geldig tot einde 2009) geen enkel verschil maakt).

 • een goede raad May 08, 2010

  Boeiende visie, waarvan akte. Doch voel in de eerste winter eens aan de onderste zone van uw muren en denk dan eens terug aan uw standpunt. Enfin, bouw nu maar verder aan iets moois! Succes.

 • Jef May 08, 2010

  @ een goede raad: het koud aan”voelen” ** geeft natuurlijk niet echt, eigenlijk zelfs een misleidend idee over hoeveel of hoe weinig warmteverlies het gaat. Dus graag toch enige gefundeerde indicatie over het extra warmteverlies in de hoger beschreven samenstelling van de “koudebrug”.
  ** koud aan”voelen”: leg je hand eens op een metalen plaat op kamertemperatuur met achter die metalenplaat een isolatieplaat van een paar cm dikte, en doe het dan eens omgekeerd: je hand op die isolatieplaat met er achter die metalen plaat: het warmteverlies van die wand zal in beide richtingen even groot (of even klein) zijn, maar het koud aan”voelen” zal enorm verschillen.
  Dus toch nog graag een antwoord op mijn herhaalde vraag: graag een gefundeerde indicatie over het extra warmteverlies per lopende meter ;-)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *