Pandora-music

“Can you help me discover more music that I’ll like?” is de vraag die veel gesteld werd aan de bezielers van the Music Genome Project. Hier hebben ze een antwoord op gebracht door hun Pandora. Met het Music Genome Project hebben een aantal muzikanten en muziekliefhebbers sinds 2000 geprobeerd om muziek te catalogeren via verschillende eigenschappen. Geen klassieke onderverdeling in genres, maar een onderverdeling op zowel melodie, vocals, teksten, ritme etc. Nu ze dit gecreëerd hebben, willen ze de mensheid iets bijbrengen woordoor ze hun favoriete muziek verder kunnen exploreren. Met Pandora kan je, aan de hand van één of meerdere artiesten/groepen die je best ok vindt, een continue stream van gelijkaardige muziek beluisteren (= een radiostation aanmaken).

Na het even getest te hebben moet ik zeggen dat er niet al te veel uitschieters tussen zitten en dat ik de geleverde muziek inderdaad alles behalve slecht kan noemen. Als er toch een irritant, slecht, saai, stom, afgezaagd nummer door de mazen van het net glipt, kan je dat ook mededelen aan Pandora en je zal dat nummer nooit meer te horen krijgen plus gelijkaardige nummers zullen ook uit de playlist van je zelfgemaakt radiostation gewist worden. Als je je registreert kan je tot honderd radiostations aanmaken en deze op elke computer raadplegen. Gedaan met de slechte muziek in andermans cd/iTunescollectie!

Pandora screenshot

Dit alles is gratis! Volledige versies van de in de database opgenomen 300 000 nummers worden afgespeeld ter uwer luisterplezier. Je moet hierdoor wel inleveren op interactiviteit. Zelf een nummer selecteren gaat niet, je moet je laten leiden door het pandora-algoritme en je kan enkel nummers afbreken of ‘meer van dat’ vragen. Dit lijkt mij echter totaal geen domper op de feestvreugde te zijn. Partyshuffle all the way met zowel voor jou bekende als onbekende nummers… Het (enige) addertje is dat je een real American citizen moet zijn. Er zijn geen afspraken met auteursrechtenverenigingen buiten de USA gemaakt, dus geen SABAM betaald, dus ‘illegaal’ voor ons, Belgen.

Pandora.com Mijn dank gaat uit naar Koen D. (aka Wolvenkind) voor deze link.

Comments: 1

  • Leo van den Bos February 23, 2007

    Hallo,
    Heb geprobeerd Pandora te gebruiken en alles begon heel veelbelovend, maar … Na enkele nummers willen ze perse dat je registreert. Welnu, dat registreren gaat enkel en alleen als je inwoner van de V.S. bent. Niet registreren betekent ook niet verder luisteren. Vond dat erg jammer want het leek mij een bijzonder goed muziekstation. Is er toch een mogelijkheid om het programma te blijven gebruiken?
    Dank bij voorbaat,
    Leo

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *