Tableless Design (viva CSS)

Heb je het gebruik van frames lang volgehouden ‘omdat het toch zo gemakkelijk was’? Gebruik je nu nog altijd tabellen om alles op uw site te positioneren? Dan wordt het dringend tijd om over te stappen naar full-css-validerende-xhtml-strict-sites. De overstap is eenvoudiger dan je denkt en eenmaal gemaakt zal je de nieuwe, duidelijkere structuur van je htmlcode de hemel in prijzen. De lay-out en de inhoud zullen onafhankelijk staan van elkaar en dat is een hele luxe, geloof mij. Mijn eerste tabelloze site heb ik niet gemaakt tijdens mijn multimedia-opleiding (*schande*), maar tijdens de zomervakantie erna (zo rond juli 2005 dus). Ik wist zelfs niet eens dat dat allemaal mogelijk was.

Ik ben er toen mee begonnen door een post op Veerle’s blog waar een link vermeld stond naar een presentatie van Andy Budd op @Media 2005. Deze presentatie is geen gewone opsomming van de voordelen, nadelen, tips, etc., maar is opgebouwd als een tutorial die een homepagina van een website van nul opbouwt. Eenmaal je deze eens gevolgd hebt, garandeer ik je dat je de smaak te pakken zult hebben…

De site die in de tutorial gemaakt wordt P.S. Heb je nog 0,0 ervaring met css, maar wil je er toch iets meer over weten, w3schools heeft ook goede basis- en gevorderdentutorials hierover.

Comments: 4

 • Bert February 27, 2006

  Fuck CSS and tableless designs !
  Allemaal leuk verteld, maar webdesign gaat volledige verloren op deze manier. Websites die zich zo houden eraan, kan je er zo uitpikken. Meestal omdat ze gewoon sober en lelijk zijn. En wat is nu het voordeel van gescheiden inhoud en lay-out, die twee horen toch bij elkaar gepast te worden, je moet toch kunnen zien waar je mee bezig bent. Ik ben webdesigner en weet waarover ik spreek.
  Voor mij hoeft het allemaal dus niet hoor !

 • twilly February 27, 2006

  Link dan es naar enkele van uw cssloze- en tabelhebbende webcreaties, beste Bert. Zodat ik eens kan zien hoe mooi en overweldigend ze zijn!

 • Damon Rentier May 02, 2006

  Jep. Ik sluit me aan bij twilly. CSS is de toekomst. Langzamerhand probeer ik met er wat in te verdiepen -ook dankzij Veerle. Maar die leercurve kent een steil begin als je het mij vraagt. (ik kan ook gewoon een idioot zijn ).
  Ik vind jouw site zeer geslaagd trouwens. Ik zou graag een gelijkaardige site (niet qua inhoud natuurlijk) maken. Is het de moeite om ook die ExpressionEngine van dichtbij te bekijken of kan ik beter een standaard blogger.com template hosten op mijn webspace?
  Greetz

 • Dirk-Jan de Groot September 19, 2006

  Hier kan je je tabelloze sites valideren:

  http://w3tabelless.com

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *