Verkavelingswijziging

Vorige week kwamen we met de architect overeen om alvast de aanvraag tot verkavelingswijziging in te dienen. Aan de te wijzigen punten zou toch niets meer veranderen van onze kant uit.

Waar gaat het juist om?
1. Om zowel budget- als esthetische redenen willen we ons huis zo veel mogelijk als een eenvoudige blok kunnen construeren. In-/uitsprongen proberen we dus te vermijden. Ons terrein is echter eerder driehoekig en net langs de schuine zijde is er een bouwvrije strook van vier meter ipv de drie meter langs alle andere kanten (en ook in de hele verkaveling wordt er verder enkel met bouwvrije stroken van drie meter gewerkt.) Om onze rechthoekige blok lang genoeg te kunnen maken, komen we daar met de achterste hoek net over (een oppervlakte kleiner dan een vierkante meter) en we blijven wel binnen de drie-meter-grens. Daarenboven is dat stuk maar op een hoogte van één bouwlaag en kan dit voor de directe buren ook geen zichthinder opleveren.

2. De totale oppervlakte van plat dak ten opzichte van hellend dak mag maximaal dertig procent bedragen. Wij gaan daar net twee à drie procent boven. Het hellend dak iets verder doortrekken is geen optie daar de afstand van de voorbouwlijn tot de nok ook perfect vastgelegd is in de voorschriften. En het weghalen van die weinige procenten zou de onmogelijkheid creëren bepaalde ruimtes op hun huidige, ideale plaats te behouden. We gebruiken in totaal trouwens heel wat minder dan de toegestane bebouwbare oppervlakte, dus bij het zetten van een een stuk groter huis, zou ook een heel pak meer plat dak tevoorschijn kunnen komen dan wat wij nu van plan zijn.

Al bij al zijn het twee punten waar we maar licht afwijken van de regels en zeker het eigenlijke doel van de voorschriften blijven naleven. Bij het polsen bij de dienst stedenbouw zagen ze er dan ook geen graten in en zouden ze normaalgezien een positief advies geven.

De aangetekende brieven naar alle aanpalenden en naar alle eigenaars van een lot uit de verkaveling werden verstuurd en gisteren, 9 juni, werd de aanvraag tot verkavelingswijziging ingediend. Ondertussen hangt ook het befaamde gele blad voor het dertig dagen tellend ‘openbaar onderzoek’ uit aan de grond. En nu is het een viertal maand afwachten of er geen opmerkingen komen van de buren uit en of de gemeente en provincie het goedkeuren…

Comments: 2

 • kizzy willems May 23, 2012

  hallo,

  Ik heb net even jullie blog gelezen ivm de verkavelingswijziging.
  Wij hebben momenteel ongeveer hetzelfde probleem. Wij willen graag bouwen met een plat dak, maar volgens de verkavelingsvoorwaarden mag dit niet.

  Wij willen graag zelf ons dossier opstellen voor de verkavelingswijziging. Hebben jullie dit ook zelf gedaan? Kunnen jullie ons hiervoor tips geven? Is het eventueel mogelijk om een voorbeeld van jullie aanvraag door te sturen?

  groetjes,
  Kizzy

 • Thomas May 23, 2012

  Dag Kizzy

  We hebben dat destijds niet zelf gedaan. De architect heeft dat op zich genomen.
  Ze hadden allereerst al contact opgenomen met de gemeente om te polsen, en dat bleek een positief gesprek geweest te zijn.

  De verkavelingswijzigingsaanvraag om te bouwen met volledig plat dak, daar zijn we niet aan begonnen. Onze aanvraag tot wijziging was eigenlijk maar zeer beperkt en had geen invloed op het visuele aspect van de verkavelingsvoorwaarden. Het was dus meer een administratieve kwestie. Dus ik denk dat ik je niet direct verder kan helpen.

  Alleszins veel succes met de aanvraag!
  Thomas

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *