Gevelbekleding

Witte crepi: Dit droeg tijdens de inspiratie- en droomfase alleszins onze voorkeur weg. Het zorgt voor een strak huis en geeft een zeer mooi beeld in combinatie met vele soorten hout en met groen. Het neemt ook iets minder plaats in (crepi op isolatie) waardoor de totale bewoonbare netto-oppervlakte een vijftal vierkante meter zou groeien.
Er hangen ook twee nadelen aan vast: de meest gehoorde dat je er zeer snel vuil op ziet, maar met de laatste generaties zou dat moeten meevallen en een hogedrukreiniger kan al veel doen. Het grootste nadeel specifiek voor ons bouwwerk (met een groot, hellend dakoppervlak) is echter dat witte dakpannen niet bestaan (door de voor de hand liggende redenen) en dat door het dak te bekleden met een donkere pan het idee van het massieve volume voor een groot stuk verloren zou gaan.

Zwarte crepi: Na het eerste voorontwerp van de architecten was dit hoe zij het huis voor zich zagen. Nogal een aanpassing voor ons daar de overgang van wit naar zwart nogal drastisch is. Aan onze zuid-oost-kant hebben we echter een ruime geveloppervlakte wat de zwarte crepi nogal gewaagd maakt. Door de warmteopslorpende eigenschappen van het zwart kan bij een overgang van vlakke zon naar een plotse regenbui de temperatuurschok té groot worden voor de crepi waardoor scheuren en beschadigingen een grotere kans krijgen. Een huis dat we zagen met een zwarte crepi (d-center) bezorgde ons ook niet echt de overtuiging waar we op hoopten. Extra risico en geen liefde op het eerste gezicht dus… weg idee.

Zwart geschilderde baksteen: Een volgende optie die niet lang op de tafel bleef liggen. Een standaard, goedkope rode steen zwart schilderen zorgt natuurlijk voor het beoogde echt zwart, maar we kunnen het ons niet mooi voor de geest halen. En als dat zwart dan nog eens hier en daar begint af te schilferen…

Donkergrijze baksteen: The next best thing. Echte zwarte bakstenen bestaan niet, maar zeer donkergrijs heeft ook wel iets. Al onze referentiefoto’s uit de inspiratiefase waren dan ook ofwel in de witte crepi, ofwel in het donkergrijs. Zoals de kaarten nu liggen zal het dit dan ook worden. Naar alle waarschijnlijkheid toon-op-toon/zwart gevoegd en met dakpannen in dezelfde ‘kleur’ zodat het massieve volume volledig tot zijn recht komt. Net zoals de in hout afgewerkte uitbouwen (carport en stuk bureau), de rest van het houten buitenschrijnwerk (ramen-deuren) en uiteraard het groen van de sporadische boom perfect tot hun recht zullen komen op de donkere steen.

Voor de finale keuze van het merk en type baksteen hebben we nog even de tijd, maar om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden gaan we alvast wat huizen spotten gebouwd met onder andere de Wienerberger Antraciet SAS/Diamant Zwart Bezand/Agora Grafietzwart/Greyline/Avenue, de Vandersanden Zwart Mangaan/Morvan Zwart, de Vande Moortel 7021 (Mono/Linea/Crea/sEptEm), de Nelissen Zwart Mangaan en de Röben Faro zwart geschilferd/glad. Nu nog die referenties vinden en een vrij dagje opofferen om het land te doorkruisen.

Comments: 4

 • stijn May 31, 2010

  Beste Thomas en Joke,

  Mijn vriendin michele en ik starten binnenkort met onze bouw.
  Na wat gegoogel in functie van onze zoektocht naar een geschikte gevelsteen kwamen we terecht op jullie blog.
  Zoekopdracht was immers Wijngaard 9 of zwart super in de U-steen.

  En na wat geklik komen we verassend uit bij: Nicolas Blondeel.
  Nicolas en Severine zijn nl ook onze architecten. Toevallig!

  Dus hier ben ik hier met onze vraag: hebben jullie toevallig nog een lijst met referenties van de Wijngaard 9?

  Alvast bedankt en succes met de bouw!

  Vriendelijke groeten

  Stijn Deconinck

 • Thomas May 31, 2010

  Stijn, een echte lijst met referenties hebben we nooit gehad. Waarschijnlijk heb je via Nicolas ook al wel het referentieadres in Sint-Denijs-Westrem doorgekregen? (Straat vind ik niet meer direct terug.)
  Bij ons zitten ze ondertussen ook bijna een verdieping hoog met de gevelsteen, dus daar kan je ook altijd eens langsgaan. (Cleemputtehof, Heusden)

  Groeten en succes met het vinden van de perfecte steen…

 • lien March 15, 2011

  hallo thomas,

  net als Stijn enkele maanden geleden ben ik op jullie blog terecht gekomen door “wijngaard 9” in te tikken in google. Ik heb even naar jullie foto’s gekeken en vroeg me af of jullie gevel nu inderdaad met wijngaard 9 gebouwd is. (Ik heb niet al jullie verslagen gelezen, misschien staat het er wel ergens in… )
  Wij hebben namelijk eenzelfde verhaal als jullie. Vertrokken van witte crepi, gedacht aan verfstenen en nu plots beland bij zwarte steen… Dus ook voor ons een hele gedachten- en voorstellingsswitch die moet gebeuren….
  Hebben jullie dus inderdaad die “wijngaard 9” of wat is jullie gevelsteen?

  bedankt! lien

 • Thomas March 16, 2011

  Lien, we zijn uiteindelijk inderdaad voor de Wijngaard 9 / Zwart Super gegaan. (http://thuis.twilly.be/2010/06/18/gevelsteen_evolutie/)

  Mooie steen, we worden er nog altijd meer en meer fan van. De U-steen-versie heeft wel het ‘nadeel’ dat deze met donkere mortel gedaan wordt, maar dat donkere mortel naast deze steen nog altijd behoorlijk licht lijkt. Dit geeft hier en daar echt wel een ruw aanzicht < -> de gelijmde variant waar de lijm echt zwart is.
  Of je dit echt een nadeel vindt, moet je maar eens bekijken bij een referentie (bvb. bij ons). In het begin toen ze aan het metselwerk bezig waren, viel ons dat extreem op. Nu het hele huis er staat, kijken we veel meer naar het geheel en zorgt die niet volkomen volmaaktheid nog extra voor dat ruwe, ongevoegde effect… Een voordeel dus? :)

  Kom gerust eens kijken… en veel succes met jullie bouw!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *