Budget

Ons totaalbudget

Het totaalbudget speelt uiteraard een grote rol bij het bouwen van een huis. Als rechtgeaarde Belg zal ik er niet zomaar openbaar een getal op plakken. Laat me stellen dat de bezochte architecten het hadden over een ‘beperkt, maar zeker haalbaar’ budget. Heel zot kunnen we dus niet doen en qua grootte zal het geen villa worden, maar we hebben wel een zekere ruimte om hier en daar net ‘het betere/esthetischere materiaal’ te kiezen. Ook in de afwerking zullen we waarschijnlijk opteren om bepaalde delen nog onafgewerkt te laten (kinderkamers bvb.) of om er voor te zorgen dat bepaalde delen later upgradable zijn.

Brokken uit het bouwbudget

Uiteraard is een totaalbudget verre van gelijk aan het bouwbudget (jammer, maar helaas).
– 21% BTW: Totaalbudget delen door 1,21 dus…
– BTWkorting op de eerste € 50 000 euro in 2009. € 7 500 winst dus, maar als je deze opnieuw gebruikt, betaal je er weer wel 21% BTW op en dan moeten we tegen eind dit jaar al voldoende facturen gekregen hebben.
– Een stabiliteitsingenieur verdient ook graag zijn brood, net zoals de veiligheidscoördinator en de EPB-verslaggever. Deze drie zijn verplicht en aan hen samen ben je ook zeker € 2500 ‘kwijt’. Al is kwijt overdreven daar stabilitiet bij een huis nogal belangrijk is, net zoals de veiligheid tijdens het bouwen en een deftige omgang met energie/isolatie/…
– De nutsaansluitingen zullen ook pakweg € 3000 opeisen.
– En uiteraard de architect die van het overige budget nog eens om en bij de (tegenwoordig standaard, heb ik de indruk) acht procent op zijn rekening wil zien. Wat zeker zijn goed recht is, want zonder architect geen huis. Laat staan een esthetisch verantwoorde en volledig op maat gemaakte thuis!

Brokken uit het bouwgrondbudget

Ook bij de aankoop van de bouwgrond kwamen er bovenop de aankoopprijs nog om en bij de 10% aktekosten (registratiekosten met de abattementskorting, ereloon en diverse aktekosten), de kosten van opmeting (bij ons zo’n € 800) en eventueel het aandeel in de verkavelingsakte (€ 450 bij ons) bij.

(En dan heb ik de kosten die verband houden met de hypothecaire lening nog achterwege gelaten.)

Conclusie

Kostelijk. En dan ben je nog niet eens aan het bouwen.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *