De architectenkeuze

Daar we, in de directe omgeving van Heusden en Gent, geen mensen in onze kennissenkring hebben die ons in het bouwproces voorafgegaan zijn, begonnen we aan onze architectenzoektocht zonder aanbevelingen en met positieve noch negatieve ervaringen.

Zoektocht

Op de Gouden Gids vond ik binnen een straal van tien kilometer rond Destelbergen meer dan 500 architecten. Meestal zonder opgegeven website of zonder verdere informatie. Geen beginnen aan dus. De orde van architecten gaf me zo’n 600 resultaten. Niet echt een vooruitgang. Uiteindelijk werd door het Googlen naar architecten, het afschuimen van bouwblogs en het uitpluizen van verschillende artikels de overdaad gedistilleerd tot een lijst van tien architecten(bureaus). Deze werden gerangschikt volgens de stijl van de getoonde huizen op hun website en de extra info die erover te vinden was. Met de ‘eerste’ vier maakten we een afspraak…

Kennismakingsgesprek

We gingen er telkens naartoe met de info over onze grond (foto’s, plan, verkavelingsvoorschriften) en enkele foto’s qua exterieur die onze favoriete bouwstijl moesten omschrijven. Het is eigenlijk het enige gesprek met de architect waar het niet specifiek over ons project hoeft te gaan. Toch zegt de manier waarop hij interesse toont in en omgaat met de korte omschrijving van onze wensen redelijk wat. Daarnaast hadden we het over de manier van werken, enkele referenties en het ereloon. De inhoud was telkens grotendeels hetzelfde, of toch overlappend, maar de vlotheid, aanpak en het enthousiasme maakten het verschil. Bij de een duurde het nog geen half uur, de ander nam meer dan drie uur de tijd. Er werd afgesproken in het bureau, bij hen thuis of aan onze grond, het gesprek viel af en toe stil of verliep net zeer vlot, de nadruk werd op het exterieur gelegd of net op het interieur waarrond gebouwd moet worden, de nadruk lag op het creatieve of op het cijfermateriaal, etc.

Beslissing

Al deze criteria samen zorgden telkens voor een bepaald gevoel bij het buiten komen. We dachten er beiden volledig hetzelfde over en de keuze was de dag na het laatste gesprek reeds gemaakt…

Het architectenbureau van Nicolas Blondeel zal ons de volgende twee √† drie jaar bijstaan bij het bouwen van onze thuis. In dit filmpje uit ‘Bouwmeesters’ vanop Kanaal Z over de verbouwing van zijn eigen huis vat hij eigenlijk zelf de redenen waarom we voor hem kozen samen.

Comments: 1

  • Juggles March 05, 2009

    Zien er mooie gebouwen uit van de architect, helemaal mijn stijl :)
    Veel succes ermee Thomas en Joke!!
    Blijf deze blog zeker volgen :)

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *